13 iun. 2023 | 10:53

Se întâmplă cu voucherele de energie ale românilor, este lovitura momentului pentru cei mai vulnerabili oameni din România

ACTUALITATE
Se întâmplă cu voucherele de energie ale românilor, este lovitura momentului pentru cei mai vulnerabili oameni din România

În urmă cu ceva timp, autoritățile de la Bruxelles au anunțat că țări membre UE trebuie să renunțe la ajutoarele pentru plata energiei, pentru compensarea facturilor la utilități. Măsura ar urma să se resimtă, în mod inevitabil și în România.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a confirmat că, în 2024, vor dispărea cardurile de energie pentru românii vulnerabili, ca o consecință a presiunii din partea Comisiei Europene pe marginea acestui subiect. Aceasta este o lovitură foarte mare pentru câteva milioane de persoane de pe meleaguri mioritice a căror abilitate de a-și achita facturile depinde de cele 1400 de lei acordate în două rate de câte 700 de lei.

Când intră banii pe cardurile de energie

Peste trei luni, va intra a doua tranșă a banilor pe cardurile de energie. Tot atunci se vor reface listele, pentru a se trimite o nouă serie de carduri către cei care nu se încadrau cu veniturile când a fost introdus ajutorul, dar se încadrează la momentul celei de a doua tranșe.

Din păcate, de anul viitorul, acest ajutor nu va mai exista în România. Informaţia a fost confirmată ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, iar anunţul vine în contextul în care Uniunea Europeană a decis să nu prelungească măsurile de sprijin, potrivit observatornews.ro.

Ca referință, nu mai puțin de patru milioane de români beneficiază de cardul de energie în prezent. Din păcate, autoritățile de la București simt o presiune teribilă la această oră, atât din partea Comisiei Europene, cât și a Băncii Mondiale, iar țara noastră riscă să piardă sume fabuloase sub formă de fonduri europene, dacă nu se încadrează în ținta de deficit economic asumată și nu respectă jaloanele din PNRR.

Chiar și așa, faptul că voucherele de energie vor cădea victimă presiunii de la Bruxelles, este trist, mai ales dacă ai în vedere că, în perioada 20 februarie – 25 mai 2023, au fost efectuate trei milioane de plăți prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a sumelor achitate ajungând la 678 milioane lei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele