10 apr. 2023 | 06:00

Se dau 300 de lei, de Paște, în România: toți angajații pot primi bani de la firmă și nu sunt doar vouchere, tichete cadou

ACTUALITATE
Se dau 300 de lei, de Paște, în România: toți angajații pot primi bani de la firmă și nu sunt doar vouchere, tichete cadou

Deși mulți români așteaptă cu entuziasm perioada sărbătorilor de Paște, parcă și mai mulți nu fac în această perioadă decât să-și aducă aminte de problemele financiare cu care se confruntă, de lipsurile de pe masa de sărbătoare și de datorii. Din fericire, există mai multe ajutoare care se acordă în această perioadă, unele sunt de la angajator, altele de la stat.

Conform legii, acordarea de ajutoare financiare, tichete de masă sau vouchere cadou este încurajată în cazul angajatorilor din România, cu ocazia Paștelui. Nu de alta, dar aceste cadouri sunt neimpozabile, se bucură de un regim fiscal preferențial. Cu alte cuvinte, patronii care doresc să facă asta, pot întinde o mână de ajutor pentru masa de sărbătoare, atât salariaților cât și copiilor acestora, fără să achite taxe salariale. În plus, vorbim și de o facilitate suplimentară pentru calculul impozitului pe profit.

Vouchere cadou sau bani în mână de la angajator, de Paște

Dacă ești curios de partea legislativă a ecuației, regimul fiscal preferențial pentru cadourile de Paște acordate de companii este prevăzut la articolele 25, 76, 142, 157 și 220^4 din Codul fiscal. Ca o notă de subsol, în 2023, minivacanța de Paște a salariaților pică în intervalul 14 – 17 aprilie, conform avocatnet.ro.

În preajma sărbătorilor de Paște, toți patronii sau angajatorii din România pot acorda angajaților un cadou de maxim 300 de lei neimpozabil. Nu contează dacă suma respectivă este oferită în numerar, virată pe card, sub formă de vouchere cadou sau tichete de masă. Important este că ajutoare similare se pot oferi și copiilor angajaților, iar toate acestea sunt neimpozabile, cu condiția să se încadreze în pragul maxim de 300 de lei. Dacă nu era evident, cadourile de Paște nu sunt incluse în baza lunară de calcul a contribuțiilor pentru pensii, sănătate și muncă, dacă se respectă prevederile menționate.

Dacă unii angajatori se simt mai generoși, peste 300 de lei, trebuie să achite impozit pe venit (cotă: 10%) și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele