03 nov. 2023 | 12:35

Scarlett Johannson cheamă în justiție deținătorii aplicației AI care i-a clonat chipul: Ce reclamă cu actrița nominalizată la Oscar au falsificat

ACTUALITATE
Scarlett Johannson cheamă în justiție deținătorii aplicației AI care i-a clonat chipul: Ce reclamă cu actrița nominalizată la Oscar au falsificat

Scarlett Johannson acționează în justiție împotriva aplicației AI care i-a clonat chipul.

Scarlett Johannson dă în judecată aplicația AI

Actrița nominalizată la Oscar Scarlett Johansson a inițiat acțiuni legale împotriva unui dezvoltator de aplicații AI, pentru că i-a folosit chipul într-o reclamă fără permisiunea sa, a raportat Variety. Reclama de 22 de secunde a promovat un editor de imagini AI numit Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar și ar fi folosit o versiune generată de AI a vocii și imaginii lui Johansson.

Reclama arăta un clip real al lui Johansson din culisele filmului „Văduva Neagră”, care spunea „Ce mai faci băieți? Sunt Scarlett și vreau să veniți cu mine…”. Apoi trece la fotografiile generate de AI și la o versiune clonată a vocii sale care promovează aplicația AI. Sub reclamă se află litere mici care spun: „Imagini produse de Lisa AI. Nu au nimic de-a face cu această persoană”. Mai multe aplicații Lisa AI create de Convert Software rămân în App Store și Google Play, conform Variety, dar reclama nu mai apare pe X, fostă Twitter.

Johansson „tratează situația în calitate de legal”, a spus avocatul ei Kevin Yorn.

„Nu lăsăm aceste lucruri de izbeliște. Conform cursului nostru obișnuit de acțiune în aceste circumstanțe, ne vom ocupa cu toate căile de atac pe care le vom avea”, a adăugat el.

Vezi și: Programul care detectează fenomenul deepfake: Cum face asta

Vezi și: Imaginea falsă care s-a răspândit pe internet „cu viteza luminii”. Cum a reușit, din nou, să păcălească AI

Și Tom Hanks a fost victima AI-ului

Johansson are una dintre cele mai cunoscute fețe (și voci) de la Hollywood și este purtătorul de cuvânt al companiilor de ultimă generație, inclusiv Dolce & Gabbana și Louis Vuitton.

Ideea de a folosi AI pentru a clona chipurile celebrităților este un fenomen relativ nou, așa că ramificațiile legale sunt încă în curs de elaborare. Într-un incident notabil, actorul Tom Hanks și-a avertizat fanii pe rețelele de socializare că videoclipurile care foloseau versiuni AI ale feței sale au fost folosite pentru a comercializa în mod fraudulos produse. Astfel, Tom Hanks a postat un anunț despre o reclamă stomatologică, pentru că a folosit asemănarea lui cu inteligența artificială. Actorul a postat un avertisment pe Instagram, declarând că „nu are nimic de-a face” cu videoclipul.

Deși este încă o zonă gri legală, unele state au legi conexe privind drepturile de confidențialitate, California permițând procese civile pentru utilizarea neautorizată în publicitate sau promovare a „numelui, vocii, semnăturii, fotografiei sau asemănării cuiva”.