10 feb. 2023 | 10:06

Putin face noi declarații halucinante despre războiul din Ucraina: „Totul a început cu asta”

ULTIMA ORĂ
Putin face noi declarații halucinante despre războiul din Ucraina: „Totul a început cu asta”

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit, joi, 9 februarie, cu reprezentanți ai industriei aviatice, în fața cărora a susținut că nu Moscova a început ostilitățile în Ucraina. Dimpotrivă, Rusia este cea care vrea să le pună capăt, a declarat liderul de la Kremlin. Potrivit acestuia, războiul a fost declanșat de naționaliștii ucraineni în 2014.

Putin are o nouă justificare pentru războiul din Ucraina

Vladimir Putin a spus, joi, la o întâlnire cu reprezentanți ai industriei aeronautice din Rusia, că încearcă să pună capăt războiului declanșat de „naționaliștii ucraineni în 2014, informează agenția rusă TASS.

Federația Rusă nu a început ostilitățile în Ucraina, dar încearcă să le pună capăt din 2014. Acest lucru a fost declarat de președintele rus Vladimir Putin, joi, la o întâlnire cu reprezentanți ai industriei aviatice.

„Vreau să spun din nou asta: nu am început nicio ostilitate, încercăm să le punem capăt. Aceste ostilități au fost lansate de naționaliștii din Ucraina și de cei care i-au susținut în 2014, când a avut loc lovitura de stat. Totul a început cu asta, după care au urmat evenimente din Crimeea și Donbas”, a spus Putin.

Totodată, președintele Rusiei a explicat că ucrainenii au lansat un război împotriva Donbasului în 2014, încălcând toate acordurile și obligațiile.

„Apoi au început un război. A durat opt ​​ani, în care au fost exterminați oamenii care locuiesc acolo și se simt conectați vital cu Rusia, cultura rusă, limba rusă. Cât am mai putea tolera?!”, a afirmat șeful de la Kremlin. Ulterior, Vladimir Putin le-a mulțumit celor prezenți la întâlnire pentru sprijinul acordat „operațiunii militare speciale” din Ucraina.

O nouă ofensivă rusă în estul țării

Tot joi, Moscova a lansat o ofensivă majoră în estul Ucrainei, încercând să spargă apărarea din apropierea orașului Kreminna, a transmis guvernatorul regiunii Lugansk. Serhii Haidai a declarat pentru televiziunea ucraineană că trupele ruse au inițiat atacul și încercau să avanseze spre vest, printr-un peisaj de iarnă și păduri. A existat „o escaladare maximă” și o creștere mare a bombardamentelor, a relatat el.

„Aceste atacuri sunt practic un eveniment zilnic. Vedem grupuri mici [de soldați ruși] care încearcă să avanseze, uneori cu sprijinul armurii grele – vehicule de luptă și tancuri de infanterie. Există trageri continue”, a indicat Haidai, notează The Guardian.

Guvernele occidentale cred că Rusia plănuiește un atac major asupra Ucrainei, posibil chiar săptămâna viitoare, înainte de aniversarea unui an de conflict (24 februarie). Se pare că scopul principal este de a captura regiunea Donbas, inclusiv Luhansk, pe care Kievul o controlează parțial.