16 iun. 2023 | 12:27

Putin ar planifica o vizită în Turcia, la Erdogan. Kremlinul neagă informația

ULTIMA ORĂ
Putin ar planifica o vizită în Turcia, la Erdogan. Kremlinul neagă informația

Președintele rus Vladimir Putin intenționează să părăsească țara pentru a se întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la o dată care nu a fost dezvăluită.

Putin, planuri pentru a vizita Turcia

„Președintele Turciei a confirmat invitația președintelui nostru de a vizita Turcia”, a declarat Iuri Ușakov, consilierul lui Putin, pentru agenția rusă Interfax.

„Există planuri, dar termenii specifici nu au fost încă discutați”.

Cei doi s-au întâlnit ultima dată în persoană în iulie 2022 la Teheran, în Iran, însoțiți de președintele iranian Ebrahim Raisi, pentru discuții despre o potențială alianță.

Aceasta a fost a doua călătorie a lui Putin în afara țării de la începutul războiului. Prima a fost în luna iunie a anului trecut,  în Tadjikistan și Turkmenistan pentru a se întâlni cu Raisi, cu președintele turkmen Serdar Berdimuhamedov, cu președintele azer Ilham Aliyev și cu președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev pentru cea de-a șasea iterație a summitului caspic.

Ultima dată când Putin a părăsit Rusia înainte de invazia din Ucraina a fost la Beijing pentru a se întâlni cu președintele chinez Xi Jinping în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022.

Kremlinul neagă informațiile

Kremlinul a negat luni informațiile din Turcia potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin ar intenționa să viziteze capitala Turciei, Ankara.

Agenția de știri rusă de stat RIA a relatat luni că miniștrii adjuncți de externe ai Rusiei, Turciei, Iranului și Siriei ar putea avea consultări la Moscova la începutul lunii aprilie.

Duminică, Kievul a declarat că a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a contracara „șantajul nuclear” al Rusiei, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că țara sa va staționa arme nucleare tactice în Belarus.

Putin a declarat că desfășurarea este similară cu mișcările SUA, care depozitează astfel de arme în baze din Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia, o analogie pe care aliații occidentali au calificat-o drept „înșelătoare”.