18 ian. 2023 | 08:16

Programul Noua Casă, mai inutil ca niciodată: cum sunt ”sabotați” românii care își doresc un apartament, o casă

ACTUALITATE
Programul Noua Casă, mai inutil ca niciodată: cum sunt ”sabotați” românii care își doresc un apartament, o casă

Casele nu au fost niciodată mai scumpe în România, iar programul Noua Casă al creditelor garantate de statul român nu a fost niciodată mai inutil decât acum. Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că interesul pentru astfel de inițiative guvernamentale s-a dus în cap pe meleaguri mioritice.

Locuințele s-au scumpit, condițiile de creditare s-au înăsprit, iar facturile la energie au explodat. Niciodată nu a fost un moment mai prost pentru a-ți achiziționa o casă cu garanție de la stat și avans de doar 5%. Spre deosebire de anul trecut, când 90% din fonduri s-au epuizat, este foarte probabil ca, de această dată, procentul atins să fie semnificativ mai mic decât atât, iar concluzia este că românii nu se mai înghesuie la această oră să-și cumpere un apartament.

Noua Casă nu mai este un program realist pentru marile orașe

Statul român pune la dispoziția doritorilor nu mai puțin de 1,5 miliarde de lei, în cazul celor care vor să-și cumpere o locuință prin Noua Casă. Problema este că avansul de minim 5% este valabil doar în cazul locuințelor de până la 70.000 de euro, iar în București, doar la periferie s-ar putea să mai găsești apartamente care să se încadreze în acel prag. Situația este similară și în Cluj, Brașov, Timișoara și alte orașe mari.

Pragul de 70.000 de euro poate fi depășit, există și o limită maximă de 140.000 de euro. Din păcate, în acele cazuri, avansul minim este de 15% și foarte puțini și-l permit. Mai mult decât atât, dacă ajungi la un avans de 15%, nu mai ai nevoie de programul Noua Casă, care vine cu restricții suplimentare legate de închirierea locuinței achiziționate.

”Este pentru prima dată în cei 15 ani de activitate când programul Noua Casă începe în ianuarie. Iar dacă fondurile se vor epuiza la prima rectificare din luna august vom cere suplimentarea acestui plafon de garantare.”, a afirmat Dumitru Nancu, director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor, conform Digi24. Este însă foarte improbabil să fie nevoie de acea suplimentare, având în vedere că, în tot anul 2022, s-au epuizat 90% din fonduri și, între timp, oferta de locuințe de sub 70.000 de euro s-a restrâns semnificativ.

”Persoanele care își doresc să își achiziționeze un imobil și vor să beneficieze de plafonul Noua Casă cu avans redus de 5% se încadrează doar la garsoniere și garsoniere duble sau studiouri.”, a atras atenția Alina Herciog, expert în creditare. ”Fondul de Garantare ar trebui să majoreze plafonul de 70.000 de euro astfel încât să poată beneficia de locuințe mai spațioase cu două camere.”, a adăugat ea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele