24 iul. 2023 | 13:55

Probabil prima ”tocăniță” din lume: ce vechime are, unde au fost făcute descoperirile

ACTUALITATE
Probabil prima ”tocăniță” din lume: ce vechime are, unde au fost făcute descoperirile

Curry-ul din Asia de Sud-Est se numără printre cele mai populare feluri de mâncare din lume, dar noi cercetări sugerează că primul Ruby Murray a fost pregătit în regiune în urmă cu aproximativ 2.000 de ani.

În timp ce analizau reziduurile rămase pe uneltele de măcinat piatră într-un sit arheologic din Vietnam, cercetătorii au identificat opt condimente diferite care sunt utilizate în mod obișnuit în curry-ul din Asia de Sud, ceea ce indică faptul că felul de mâncare ar fi putut fi importat din India sau Indonezia în această perioadă.

„Sugerăm că migranții sau vizitatorii din Asia de Sud au introdus această tradiție culinară în Asia de Sud-Est în timpul perioadei de contact comercial timpurie prin Oceanul Indian, începând cu aproximativ 2.000 de ani în urmă”, scriu autorii studiului.

În acel moment, Asia de Sud-Est era dominată de statul Funan, care a servit ca punct comercial major și lega Asia de Sud și China.

Ce au găsit arheologii

În timp ce excavau situl arheologic Oc Eo din epoca Funan din Vietnam, cercetătorii au dat peste o serie de plăci de măcinat gresie, pistiluri și mortare care seamănă cu cele folosite pentru fabricarea curry-ului în India, în vremuri străvechi.

„În Asia de Sud, instrumente de prelucrare a pietrei măcinate de tipurile găsite la Oc Eo sunt raportate din multe situri arheologice care datează în special din perioada istorică timpurie”, raportează autorii studiului.

„Se presupune că uneltele din aceste tipuri, din Asia de Sud, au fost inițial aduse în Oc Eo de către migranți și ulterior fabricate local”, s-a menționat, de asemenea.

Examinând suprafețele acestor instrumente, cercetătorii au recuperat 717 boabe de amidon, polen și alte rămășițe de plante, din care au putut identifica numeroase condimente de curry importate.

Turmericul, de exemplu, este originar din India și era necunoscut în Asia de Sud-Est înainte de această perioadă.

Patru varietăți de ghimbir, inclusiv rădăcina, ghimbirul de nisip, galangalul, au fost, de asemenea, preluate din râșnițele antice. Astăzi, aceste ingrediente speciale sunt utilizate în mod obișnuit în curry-ul din Asia de Sud-Est, dar rareori în India.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele