20 oct. 2023 | 12:47

Prioritate pentru femeile însărcinate și persoanele cu copii mici. Ce drepturi noi au, amenzi pentru cei care le încalcă

ACTUALITATE
Prioritate pentru femeile însărcinate și persoanele cu copii mici. Ce drepturi noi au, amenzi pentru cei care le încalcă

Femeile însărcinate și persoanele cu copii cu vârsta de până la cinci ani vor avea prioritate la casieriile magazinelor sau instituțiilor publice și la serviciile acestora și vor avea dreptul la locuri de parcare special amenajate. O lege cu aceste prevederi a fost promulgată, miercuri, de președintele României, Klaus Iohannis.

De când se va aplica legea. Excepția admisă

Legea referitoare la aceste noi drepturi pentru femeile însărcinate și persoanele cu copii de până la cinci ani se va aplica după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Conform acestei legi, persoanele vizate vor avea prioritate atât la casieriile sau ghişeele ori casele de marcat ale unităților comerciale publice sau private ori la cele ale instituțiilor publice, cât și la serviciile oferite de acestea, dar cu o excepție.

Excepția admisă se referă la situațiile în care există deja case de marcat sau ghișee speciale pentru categoriile de persoane amintite.

Angajații magazinelor sau instituțiilor publice vor avea obligația de a pune afișe referitoare la prioritatea de care beneficiază femeile însărcinate sau persoanele însoțite de copii mici.

Parcări noi pentru femei însărcinate și persoane cu copii mici

Conform acestei legi, în cazul în care numărul locurilor de parcare de pe lângă clădirile instituțiilor publice și ale magazinelor este mai mare de zece, vor trebui amenajate spații speciale pentru femeile însărcinate sau persoanele însoțite de copii mici.

Mai exact, trebuie să le fie destinate lor cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două.

Amenzi de până la 10.000 de lei

De asemenea, noua lege prevede sancționarea cu amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei a celor care nu le acordă prioritate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii mici.

Legea va permite sancționarea cu amenzi de până la 10.000 de lei neamenajarea de locuri de parcare pentru aceste persoane. Aceeași amendă o vor risca și șoferii care vor parca, fără drept, pe locurile rezervate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii mici.

Pe de altă parte, vor fi admise și excepții. Nu vor fi sancționați pentru parcarea pe aceste locuri angajații Ministerului Afacerilor Interne, ai unităților medicale (publice ori private) sau cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență care se află în exercitarea sarcinilor de serviciu.

„Ideea realizării acestui proiect de lege este fundamentată pe constatările și experiențele dobândite în realitatea cotidiană românească, însă are la bază și o serie de documente sau practici europene și de pe alte continente”, arată expunerea de motive ce însoțește proiectul de lege.