17 mart. 2023 | 21:25

Premieră în lumea științei. Primele animale care s-au născut din doi tați. Se poate și la oameni?

ȘTIINȚĂ
Premieră în lumea științei. Primele animale care s-au născut din doi tați. Se poate și la oameni?

Pentru prima dată, oamenii de știință au creat pui de șoarece din doi masculi. Acest lucru ridică posibilitatea îndepărtată de a folosi aceeași tehnică pentru oameni – deși experții avertizează că foarte puțini embrioni de șoarece s-au dezvoltat în pui de șoarece vii și nimeni nu știe dacă ar funcționa și în cazul oamenilor.

Reușită a oamenilor de știință

„Este o strategie foarte inteligentă”, a declarat Diana Laird, expert în celule stem și reproducere la Universitatea California din San Francisco, care nu a fost implicată în cercetare. „Este un pas important atât în ceea ce privește celulele stem, cât și în biologia reproducerii”.

Oamenii de știință și-au descris munca într-un studiu publicat miercuri în revista Nature.

În primul rând, au luat celule de piele de la coada șoarecilor masculi și le-au transformat în „celule stem pluripotente induse”, care se pot dezvolta în multe tipuri diferite de celule sau țesuturi.

Apoi, printr-un proces care a presupus creșterea lor și tratarea lor cu un medicament, au transformat celulele stem de șoarece mascul în celule feminine și au produs ovule funcționale.

În cele din urmă, au fertilizat aceste ovule și au implantat embrionii în șoareci femele. Aproximativ 1% dintre embrioni – 7 din 630 – s-au transformat în pui de șoarece vii.

Puii au părut să crească normal și au fost capabili să devină ei înșiși părinți în mod obișnuit, a declarat săptămâna trecută conducătorul cercetării, Katsuhiko Hayashi, de la Universitatea Kyushu și Universitatea Osaka din Japonia, colegilor cercetători, în cadrul celui de-al treilea Summit internațional privind editarea genomului uman.