02 iun. 2023 | 11:25

PlayStation 5, una din cele mai puternice console: opțiunile care îți fac viața mai ușoară

ACTUALITATE
PlayStation 5, una din cele mai puternice console: opțiunile care îți fac viața mai ușoară

PlayStation are câteva funcții mai puțin cunoscute.

Indiferent dacă ești unul dintre cei care și-au vândut „vândut un rinichi” sau ai reușit să pui mâna pe consola Sony la un preț decent aceste tips & tricks sigur o să îți fie de folos.

Odată ce în sfârșit îl ai, vei fi tratat automat cu de 5 ori puterea grafică și de 2 ori memoria PS4, precum și cu mult mai multă lățime de bandă a memoriei și debit de date. Dar toată lumea înțelege asta.

Nu toată lumea face eforturi suplimentare pentru a debloca avantajele mai puțin cunoscute ale PS5.

Mai jos, ți-am pregătit câteva dintre cele mai interesante caracteristici pentru PlayStation 5.

 

Presetări pentru jocuri PS5

Dacă ești unul dintre cei care își pornesc noul PS5 pentru prima dată, probabil că vrei să intri direct în acțiune. Cu toate acestea, dacă ești dispus să faci o investiție mică de timp , vei economisi ceva timp pe măsură ce obții din ce în ce mai multe jocuri. După cum subliniază IGN, cu Game Presets, în loc să parcurgi o rutină banală de alegere a setărilor jocului de fiecare dată când începi un nou titlu, poți seta o serie de preferințe globale privind nivelul de dificultate, rezoluție și altele care se vor aplica automat la majoritatea  jocurilor pe care le instalezi. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că fiecare joc PS5 îți va recunoaște presetările jocului.

Mai întâi, accesează Setări > Salvare date și Setări joc/aplicație. De acolo, accesează Game Presets, unde poți determina setările pentru nivelul de dificultate a jocului, vizualizarea la persoana întâi/vizualizarea la persoana a treia, mișcarea camerei și setările pentru subtitrări și limbă audio. De asemenea, poți seta o presetare pentru utilizarea fie a modului de performanță, care acordă prioritate ratelor de cadre rapide și fluide, fie a modului de rezoluție, care acordă prioritate unei calități grafice mai ridicate.

Remote Play

Să spunem că televizorul tău preferat pentru jocurile PS5 este și televizorul pentru întreaga casă.

După ce activezi Remote Play din Setările de sistem ale PS5, trebuie să instalezi software-ul Remote Play pe computerul Windows/Mac sau pe dispozitivul mobil iOS/Android și să urmezi instrucțiunile pentru a-l conecta la PS5. De asemenea, poți asocia controlerul PS5 DualSense la computere Windows și Mac sau la un dispozitiv mobil iOS prin Bluetooth. Reține că cea mai bună experiență de redare la distanță necesită o conexiune rapidă la internet. Sony spune că poate funcționa cu o conexiune de date mobile sau Wi-Fi cu o viteză de cel puțin 5 Mbps, dar pentru o sesiune mai bună, ar trebui să ai cel puțin 15 Mbps viteză de internet. Pentru cele mai bune rezultate, PS5-ul de pe care transmiți în flux și dispozitivul pe care faci streaming ar trebui să fie conectate la internet printr-un cablu Ethernet, dacă este posibil.

Modul de odihnă

În Setări > Sistem > Economisire energie, poți seta timpul necesar pentru a intra în modul de odihnă de economisire a energiei sau îl poți seta să nu intre deloc în modul de odihnă. În modul de odihnă, PS5 poate încă încărca controlerele DualSense, poate descărca jocuri și actualizări și poate instala actualizări de firmware în timp ce folosește mai puțină energie decât în mod normal. De asemenea, poți opri un controler DualSense pentru a-și conserva puterea ținând apăsat butonul PS timp de 10 secunde și poți seta PS5-ul să intre în modul de odihnă atunci când afișajul conectat se oprește.

Modul de odihnă poate fi util pentru a menține consumul de energie scăzut în timp ce se descarcă o actualizare și, de asemenea, face timpul de pornire a consolei mai rapid.

Cu toate acestea, modul de odihnă vine cu câteva avertismente, potrivit GameSpot, inclusiv blocarea PS5 sau ștergerea salvărilor de joc.

Spune nu notificărilor

Când încerci să aplici o concentrare profundă unei misiuni super-stealth „Rainbow Six Extraction”, nu dorești neapărat să îțo fie distrasă atenția notificărilor pop-up. Din fericire, cu Setările PS5, poți dezactiva notificările pop-up de la jocuri, invitații la jocuri, trofee și orice altceva (prin PlayStation Support).

O singură opțiune va dezactiva toate notificările: din ecranul de pornire al PS5, accesează Setări > Notificări și apoi dezactivează opțiunea „Permite notificări pop-up”. Ca alternativă, poți dezactiva selectiv anumite notificări. Pentru a face acest lucru, lasă „Permite notificări pop-up” activat, apoi mai jos pe ecran, poți alege ce notificări primești pentru lucruri precum invitații la jocuri, trofee și când prietenii intră online. În plus, poți alege când și când să nu vezi notificările.

Centrul de control devine centrul tău de comandă

Apăsând butonul PS de pe controler, se deschide submeniul Centru de control în partea de jos a ecranului. Acest lucru îți permite să faci multe lucruri în timp ce întrerupi, dar nu părăsești jocul: ajustați nivelurile audio, accesați contul Spotify pentru a reda muzică, adăugați dispozitive precum căștile și accesați setările pentru VR și alte lucruri.

De asemenea, poți personaliza meniul Centrului de control trecând cu mouse-ul peste unul dintre elementele de meniu și apăsând butonul Opțiuni al controlerului din dreapta touchpad-ului. Apoi poți selecta și deselecta dintr-o listă elementele care dorești să apară în Centrul de control.

Adaugă o unitate SSD mai rapidă

SSD-ul intern de 825 GB al PS5 permite încărcarea rapidă a datelor, dar te lasă cu aproximativ 667 GB spațiu de stocare disponibil, iar anumite titluri de succes pot ocupa o mare parte din aceasta. De exemplu, dimensiunea de instalare pentru „Call of Duty: Black Ops Cold War” pe o PS5 este de 133 GB, conform Activision. Din fericire, PS5 îți oferă un slot de expansiune în care poți instala un SSD M.2 suplimentar, iar unele dintre acele SSD-uri M.2 disponibile au viteze de citire mai mari decât SSD-ul inclus din fabrică.

Deci, are sens dacă ai o unitate de stocare de expansiune mai rapidă pentru a îți schimba locația implicită de descărcare a jocului pe SSD-ul M.2 adăugat, lucru pe care îl poți face din meniul Setări. Accesați Setări > Stocare > Locație de instalare. Apoi selectează „Jocuri și aplicații PS5” și apoi „Stocare SSD M.2”. De acum înainte, jocurilor tale vor merge pe noul SSD.

Economisiți timp și spațiu de stocare

Dacă nu ai încă un SSD de expansiune care să suplimenteze stocarea PS5, este posibil să începi să te panichezi, deoarece doar câteva jocuri instalate pot începe să îți taxeze capacitatea de stocare internă. Așadar, poate dorești să utilizezi cu atenție ceea ce raportează Wired este capacitatea PS5 de a instala selectiv anumite părți din conținutul unui joc, mai degrabă decât întregul lucru, permițându-ți să economisești timp de instalare și spațiu pe disc. De exemplu, poți instala doar campania pentru un singur jucător și să omiți componenta multiplayer online sau invers. De asemenea, poți începe cu instalarea completă și apoi ștergi selectiv o porțiune pe care nu dorești.

Opțiunile de captură de ecran

Controlerul DualSense al PS5 înlocuiește butonul Partajare de pe controlerul PS4 DualShock cu butonul Creare din partea stângă sus a touchpad-ului DualSense. În mod implicit, apăsarea și menținerea apăsată a acestui buton face o captură de ecran; apăsând-o se afișează comenzile Creare; iar apăsând-o de două ori salvează un clip video al jocului tău recent. Dar poți personaliza acțiunile butonului Creare în Setări > Capturi și difuzări > Capturi > Comenzi rapide pentru butonul Creare. Pe ecranul respectiv, vei găsi diferite setări de mapare pentru butonul Creare: Standard (setările implicite), Capturi de ecran ușoare și Clipuri video ușoare. De asemenea, poți seta lungimea clipurilor video recente de joc la 15 secunde, 30 de secunde (setarea implicită), 3 minute, 5 minute, 15 minute, 30 de minute sau 1 oră.

În mod implicit, PS5 captează și un videoclip al jocului tău de fiecare dată când câștigi un trofeu. Acele videoclipuri pot înfunda hard disk-ul chiar și al jucătorilor ocazionali, dar poți dezactiva setarea respectivă. Accesează Setări > Capturi și difuzări > Trofee.

Comenzi vocale

Comenzile vocale fac parte din viața modernă, de la smartphone-uri la case inteligente. PlayStation 5 are asistentul său vocal fără nume, care este încă în faza beta. Utilizatorii pot activa funcția de comandă vocală a PS5 mergând la Setări, Comandă vocală și selectând Activare comandă vocală. Sony spune că cea mai bună modalitate de a declanșa este utilizarea microfonului de pe controlerul DualSense. Odată activ, PS5 va activa Hey Playstation! caracteristică, care menține căștile sau microfonul controlerului în standby până când aude cuvintele.

Apoi, pentru a folosi comenzile vocale, începe prin a spune „Hei, PlayStation!” urmată de una dintre aceste comenzi: Găsiți [Name], Deschideți [Nume], Pauză, Reluați, Derulați înapoi, Derulare rapidă înainte, Următorul, Anterior sau Anulați. Vei vedea ceea ce tocmai ai spus pe ecran, iar PS5 va afișa o listă ordonată de patru opțiuni. Spune „Numărul unu”, „Numărul doi”, „Numărul trei” sau „Numărul patru” pentru a selecta sau „Afișați mai multe” pentru lista completă. Este o listă scurtă, Sony afirmând că firma „va asculta cu atenție feedbackul utilizatorilor” pe măsură ce o dezvoltă.