07 iun. 2023 | 14:23

Plantele pot curăța substanțele chimice toxice din aer în câteva ore: ce arată un studiu

ACTUALITATE
Plantele pot curăța substanțele chimice toxice din aer în câteva ore: ce arată un studiu

Aducerea grădinii în interior și creșterea plantelor în casă ar putea curăța aerul de mai mulți poluanți toxici obișnuiți, sugerează o nouă cercetare.

Descoperirile provin de la oamenii de știință de la Universitatea de Tehnologie Sydney (UTS) din Australia, care au investigat dacă un sistem de perete vertical prevăzut cu plante de interior ar putea curăța un amestec de compuși nocivi găsiți în vaporii de benzină.

În cele din urmă, pe parcursul unei zile de lucru tipice, plantele au redus nivelurile unor compuși care cauzează cancer, la sub 20% din concentrațiile inițiale.

Plantele te protejează de cancer

Cercetarea a fost finanțată de compania de amenajare a plantelor Ambius, care a solicitat ajutorul echipei UTS. O colecție de plante de interior care imită sistemul de pereți verticali ai plantelor lui Ambius a fost conținută în camere sigilate, pentru experimente.

Deși amenajarea laboratorului nu se apropie de dimensiunea spațiilor publice, ideea este că instalarea de grădini verticale ar putea ajuta la îmbunătățirea calității aerului din interior prin completarea sistemelor de ventilație consumatoare de energie care scot aerul viciat din clădirile de birouri, spitale și săli de clasă.

De asemenea, și cercetările anterioare au arătat potențialul plantelor de interior de a absorbi compuși gazoși, adesea denumiți compuși organici volatili sau COV.

Oamenii de știință subliniază că este nevoie de mai multe cercetări care testează sisteme comerciale mari în diferite clădiri. Abia atunci putem înțelege pe deplin dacă plantele pot acționa ca purificatoare de aer, cu vreun beneficiu în plus față de sistemele de ventilație actuale.

Acestea fiind spuse, interesul comercial pentru tehnologiile de pereți verzi va crește probabil ca urmare a pandemiei, care a evidențiat importanța calității aerului din interior la scară globală.

Cu mai multe cercetări, grădinile verticale ar putea fi de ajutor.

„De asemenea, am descoperit că, cu cât toxinele din aer sunt mai concentrate, cu atât plantele au devenit mai rapide și mai eficiente în eliminarea toxinelor, arătând că plantele se adaptează la condițiile în care cresc”, spun cercetătorii.