15 mart. 2023 | 11:08

Piața imobiliară surprinde: românii n-au renunțat la apartamente, deși prețurile sunt mari și creditele se iau greu

ACTUALITATE
Piața imobiliară surprinde: românii n-au renunțat la apartamente, deși prețurile sunt mari și creditele se iau greu

În pofida faptului că accesul la creditare a fost îngreunat, iar inflația face ravagii în economiile românilor, aceștia nu renunță nici acum la intenția de a-și achiziționa o locuință, chiar dacă și prețurile pe piața imobiliară sunt foarte ridicate.

Deși unii analiști anticipau anul trecut o prăbușire a cererii pe piața imobiliară, iată că, măcar pentru moment, nu poate fi vorba despre așa ceva. Tranzacții încă au loc, în pofida întregului context economic nefavorabil.

Conform specialiștilor, perioada pe care o traversăm acum este incertă, dar interesul românilor pentru locuințe n-a fost șters cu buretele de multiplele crize. Oamenii continuă să facă achiziții, spun specialiștii ce au analizat ce se întâmplă pe piața de profil în ultima perioadă.

Ce se întâmplă cu prețurile la imobiliare în primăvara lui 2023

„În ciuda așteptărilor, piața rezidențială continuă să surprindă. Desigur, traversăm în continuare o perioadă incertă, însă interesul pentru achiziția de apartamente este în continuare ridicat, iar tranzacții au loc. Este puțin probabil ca pe termen scurt să asistăm la creșteri de preț și anumite corecții de preț sunt inevitabile, în special pe segmentele dependente de finanțarea bancară. Totodată, categoriile premium își vor consilida prețul pentru că atrag în continuare o cerere ridicată.

Corecții de preț sunt în special pe segmentele low cost și pe cele care depind foarte mult de finanțare bancară. Există proiecte croite pe produsul Prima Casă. Aceste proprietăți care au o dependență foarte mare de creditarea bancară sunt și cele pentru care interesul este acum mai scăzut și sunt susceptibile să sufere corecții importante de preț. Pe de altă parte, este și un moment decisiv în piață, diferentele între diferite categorii de apartamente urmând să crească destul de mult”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Referitor la prețuri, luăm drept reper piața imobiliară din capitală, unde specialiștii ne spun că metrul pătrat util a ajuns la 1.500 de euro, cel puțin în așteptările vânzătorilor. Acesta este nivelul pentru luna februarie și, din fericire, se înregistrează o stagnare în raport cu luna ianuarie.