12 iun. 2023 | 08:39

Orașul din România în care un cerșetor câștigă pe lună un salariu minim pe economie

ACTUALITATE
Orașul din România în care un cerșetor câștigă pe lună un salariu minim pe economie

Poate te-ai întrebat vreodată cât câștigă un cerșetor de pe stradă. Răspunsul este: mai mult decât mulți români cu salarii. Orașul din România în care un cerșetor câștigă pe lună mai mult decât un salariu minim pe economie este Timișoara.

Unii cerșetori apelează la emoțiile oamenilor, alții chiar mimează că sunt ologi, șchiopi și așa mai departe. Dacă picăm în această capcană, nu facem decât să alimentăm rețelele mafiote din spatele unor simpli cerșetori de pe stradă.

Cerșetoria în orașul capitală culturală

Spre exemplu, Banatulazi.ro a discutat cu niște cerșetori din Timișoara.

,,M-am obișnuit, mamă, ce să fac altceva, și la vârsta mea, unde să mă mai duc să lucrez cine crezi că mă mai angajează pe mine. Fac așa cam un milion pe zi, dar ce să și faci acum cu un milion, nu vezi că nu mai ai ce să iei cu banii ăștia, și sunt și bolnavă… dau banii și pe medicamente”, spunea o cerșetoare, în orașul capitală culturală.

Cerșetoarea de mai sus, Sofia, face în jur de o sută de lei pe zi și i se par bani puțini. În alți ani, făcea mai mulți, conform sursei.

În legislația din România, cerșetoria este definită ca apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă.
– Jurisprudenţă, Fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la trei ani. Acesta este un fragment din Codul Penal din 1968.
În acelaşi context, Legea 61 din 1991, art.3, alin. 3, prevede că „apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum şi determinarea unei persoane la săvârşirea unor astfel de fapte” constituie contravenţie, dacă fapta nu este comisă în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune.