25 ian. 2023 | 17:54

Olanda vrea să scape de migranți. Ce a cerut Uniunii Europene

ULTIMA ORĂ
Olanda vrea să scape de migranți. Ce a cerut Uniunii Europene

Înainte de summitul UE din februarie, guvernul de la Haga insistă, printre altele, asupra procedurilor de azil la frontierele externe și asupra retragerii privilegiilor de liber schimb pentru statele care împiedică expulzarea cetățenilor lor.

Olanda cere redistribuirea solicitanților de azil

Sub presiunea crescândă a migrației ilegale, guvernul olandez face cereri explozive pentru redistribuirea solicitanților de azil în cadrul UE.

„În spiritul solidarității, statele membre supuse unei presiuni migratorii disproporționate ar trebui să fie sprijinite de alte state membre, fie prin contribuții financiare, fie prin sprijin operațional, fie prin relocalizare”, se arată într-un document informal de la Haga, distribuit celorlalte state membre.

Documentul își propune să inspire dezbaterea înaintea Consiliului European din 9 și 10 februarie; acolo, criza migrației și a azilului va fi unul dintre punctele centrale ale dezbaterilor celor 27 de șefi de stat și de guvern.

Olandezii abordează cea mai dificilă problemă din cadrul politicii europene în materie de azil: în unele state membre, numărul migranților ilegali și al solicitanților de azil înregistrați crește, în timp ce în altele abia dacă există.

Primul grup include statele de frontieră din Italia și Grecia, precum și țările de destinație ale migranților, în special Austria, Olanda, Germania, Franța și Belgia. Al doilea grup se referă la fostele țări ale Pactului de la Varșovia, în primul rând Ungaria.

Însă UE nu a reușit să stabilească o cotă obligatorie pentru admiterea solicitanților de azil după anul de criză 2015.

Iar de atunci, fiecare președinție rotativă a Consiliului UE a discutat pe tema modului în care se poate stabili o solidaritate voluntară între statele membre în ceea ce privește îngrijirea solicitanților de azil repartizați inegal la final.