28 mart. 2023 | 23:45

O altă „gaură” gigantică a apărut pe suprafața Soarelui. Furtuna solară va lovi Pământul, iar totul este un mister total chiar și pentru astronomi

ACTUALITATE
O altă „gaură” gigantică a apărut pe suprafața Soarelui. Furtuna solară va lovi Pământul, iar totul este un mister total chiar și pentru astronomi

O „gaură” gigantică a apărut pe suprafața Soarelui și ar putea trimite, până vineri, vânturi solare puternice spre Pământ. Avertismentul vine după descoperirea unei adâncituri coronale pe Soare, de 30 de ori mai mare decât Terra. Pe măsură ce această primă „scobitură” începe să se rotească departe de noi, o nouă gaură coronală uriaș s-a ivit.

A doua „gaură gigant” a apărut pe suprafața Soarelui

Găurile coronale eliberează vânturi solare în spațiu, care pot deteriora sateliții și dezvălui aurore uimitoare dacă ajung pe Pământ. Oamenii de știință nu sunt îngrijorați de faptul că această gaură dăunează infrastructurii, deși spun că poate ajuta la declanșarea fenomenelor optice în unele părți ale lumii, notează Science Alert.

Vânturile solare vor lovi Pământul în această săptămână

O gaură coronală este destul de comună, dar apare, de obicei, către polii Soarelui, unde vânturile sunt aruncate în spațiu. Însă, pe măsură ce steaua din centrul Sistemului Solar se pregătește pentru un vârf de activitate, care are loc la fiecare 11 ani, este mai probabil ca aceste găuri să apară în apropierea ecuatorului Soarelui, susține Mathew Owens, profesor de fizică spațială la Universitatea Reading (Marea Britanie).

„Fiind la ecuator înseamnă că vom vedea un vânt rapid pe Pământ, la câteva zile după ce se rotește dincolo de meridianul central”, a declarat expertul.

Găurile coronale pot sufla vânturi solare foarte rapide, cu viteze de peste 800 de kilometri pe secundă, a dezvăluit Daniel Verscharen, profesor de fizica spațiului și climei la University College London. Adică aproximativ 2,88 milioane de kilometri/oră.

„Forma acestei găuri coronale nu este specială. Cu toate acestea, locația sa o face foarte interesantă”, a afirmat el. „Mă aștept ca un vânt rapid din acea gaură coronală să lovească Pământul în jurul serii de vineri până sâmbătă dimineață”, a subliniat Verscharen.

Explicațiile oferite de NASA

Soarele este o minge mare de plasmă care se rotește din interior spre exterior. Pe măsură ce face asta, creează câmpuri magnetice deosebite care se umflă, se prăbușesc și se unesc. O gaură coronală apare atunci când aceste câmpuri magnetice scapă direct în spațiu, potrivit NASA, fiind mult mai ușor pentru vânturile solare să aibă viteză mare. Acele zone sunt, în general, mai reci și mai puțin dense decât nucleul fierbinte, de aici și petele mai întunecate pe suprafața Soarelui.

În cazul în care liniile magnetice sunt îndreptate spre Pământ, vântul solar va intra în atmosfera noastră. „Dacă este orientat în direcția sud, sunt mai multe șanse să avem un eveniment meteorologic spațial, dar încă nu știm asta”, a mai spus Verscharen.