24 mart. 2023 | 23:46

O altă bancă europeană o ia pe urmele Credit Suisse. Acțiunile băncii au scăzut cu 28%: „Oamenii au intrat într-o stare de panică”

ULTIMA ORĂ
O altă bancă europeană o ia pe urmele Credit Suisse. Acțiunile băncii au scăzut cu 28%: „Oamenii au intrat într-o stare de panică”

Deutsche Bank din Germania a condus o vânzare a acțiunilor bancare europene, pe fondul temerilor tot mai mari că o altă bancă ar putea avea probleme după fuziunea de urgență dintre UBS și Credit Suisse de săptămâna trecută.

Cu toate acestea, unii strategi și investitori au avertizat că ar putea fi o vânzare indusă de frică, mai degrabă decât declanșată de îngrijorările legate de lichiditățile de la Deutsche.

Acțiunile băncii germane au scăzut cu până la 14%, înainte de a recupera ceva teren pentru a încheia ziua de vineri cu o scădere de 8,6%. Acestea au pierdut 28% de la începutul lunii. Indicele Stoxx 600 al băncilor din Europa a scăzut cu 4%, iar indicele bancar din Marea Britanie a scăzut cu peste 3%.

„Valuri de vești proaste continuă să lovească sectorul bancar”

La New York, indicele bancar KBW a scăzut cu aproape 2% în tranzacțiile de dimineață.

„În momentul în care au crescut speranțele că contagiunea va fi stăpânită, acțiunile bancare din Europa au fost din nou afectate de temerile că noi probleme ar putea fi la pândă”, a declarat Susannah Streeter, șefa departamentului de bani și piețe de la Hargreaves Lansdown.

„Valuri de vești proaste continuă să lovească sectorul bancar și se pare că valul nu pare să treacă prea curând”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, potrivit unui manager de portofoliu de la o mare firmă de gestionare a activelor, „o perioadă slabă” nu înseamnă că există convingerea că Deutsche se va prăbuși brusc. „Nu văd acest lucru – încă”, a spus acesta, adăugând că „îngrijorarea legată de contagiune poate deveni contagiunea însăși”.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat reporterilor în cadrul unei conferințe de presă: „Deutsche Bank și-a modernizat și reorganizat în mod fundamental activitatea și este o bancă foarte profitabilă. De mulți ani, am luat decizii foarte corecte în ceea ce privește stabilitatea băncilor noastre din Europa”.

Rețelele de socializare, un factor despre care se crede că a grăbit soarta Credit Suisse, au fost din nou inundate de îngrijorări cu privire la Deutsche, concentrându-se asupra graficelor care arată o formă de asigurare a datoriilor numită credit default swap (CDS). În cazul în care acesta înregistrează o creștere bruscă, poate fi un indiciu că investitorii cred că este mai probabil ca entitatea din spatele CDS-ului să nu-și onoreze datoriile.

Valurile de pe rețelele de socializare au ilustrat o problemă de lungă durată în ceea ce privește încrederea și piețele, și anume că „oamenii au intrat într-o stare de panică”, a declarat un strateg de la un mare asigurător american.