16 aug. 2023 | 09:36

NASA: iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată din istorie: ce se va întâmpla în 2024

ACTUALITATE
NASA: iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată din istorie: ce se va întâmpla în 2024

NASA tocmai a confirmat că iulie 2023 a fost cea mai caldă lună, din 1880 încoace.

Pentru oricine acordă cea mai mică atenție încălzirii globale, aceasta nu ar trebui să fie o surpriză. Dezastrele sfâșietoare care încă se întâmplă în cascadă, în întreaga lume, au transformat febra Pământului într-o realitate dureroasă.

„Datele NASA confirmă ceea ce au simțit literalmente miliarde din întreaga lume: temperaturile din iulie 2023 au făcut din aceasta cea mai caldă lună înregistrată. În fiecare colț al țării, americanii se confruntă chiar acum cu efectele crizei climatice”, spune administratorul NASA Bill Nelson.

„Știința este clară. Trebuie să acționăm acum pentru a ne proteja comunitățile și planeta locuibilă: este singura pe care o avem”.

Anul acesta, cel mai cald an din istorie

Din 3 iulie până pe 7 august am experimentat 36 de zile consecutive de temperaturi mai ridicate decât recordul anterior.

Masa de combustibili fosili pe care am revărsat-o în atmosfera noastră a forțat zeci de milioane de oameni să suporte direct căldura severă din ultimele câteva luni. Mulți din China au căutat refugiu de căldură în adăposturile antiaeriene, în timp ce sute au cedat din cauza bolilor legate de căldură.

Acest exces de căldură a făcut ravagii sistemelor atmosferice, glaciare și oceanice ale Pământului. În timp ce incendiile devastează Canada, Rusia, Europa, Africa și Hawaii, furtunile și inundațiile provocate de musoni au lovit părți din SUA, Orientul Mijlociu, Asia și Europa.

În lumina acestor înregistrări, NOAA estimează că 2023 are o șansă de 50% să fie cel mai cald an pe care l-am experimentat de când noi, oamenii, am început să ținem evidențe.

„Până în prezent, 2023 a fost al treilea cel mai cald înregistrat”, a declarat pentru AFP cercetătorul șef al NOAA, Sarah Kapnick.

„Este, practic, sigur – o șansă de peste 99% – că 2023 se va clasa printre cei mai călduroși cinci ani înregistrati, cu o probabilitate de aproape 50% ca 2023 să fie cel mai călduros înregistrat vreodată”.

Cercetătorii spun că lucrurile nu se vor îmbunătăți, iar 2024 va fi un dezastru climatic.