Monedă nouă în România, anunț oficial de la BNR. Apare de luni, 10 iulie 2023, ce valoare va avea

Monedă nouă în România, anunț oficial de la BNR. Apare de luni, 10 iulie 2023, ce valoare va avea

O nouă monedă va fi lansată în România, potrivit ultimului anunț al BNR. Aceasta urmează să apară luni, 10 iulie 2023 și va reprezenta chipul unui mare artist român.

Banca Naţională a României (BNR) a anunțat că va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 10 iulie 2023, o monedă de argint dedicată lui Liviu Ciulei, pentru a marca 100 de ani de la nașterea marelui regizor și actor român. Această inițiativă vine ca o recunoaștere a contribuției remarcabile pe care Liviu Ciulei a avut-o în teatrul și filmul românesc.

Moneda de argint va avea o valoare nominală de 10 lei și va fi prezentată într-un design artistic deosebit. Aversul monedei va prezenta o clachetă cinematografică și câteva role de film, simbolizând cariera lui Liviu Ciulei în lumea teatrului și a filmului. Pe aversul monedei vor fi inscripționate cuvântul „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, anul de emisiune „2023” și valoarea nominală „10 Lei”.

Reversul monedei va prezenta portretul și numele lui Liviu Ciulei, împreună cu inscripția „100 de ani de la naștere”, marcând astfel importanța aniversării acestui eveniment remarcabil în cultura românească. Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent, pentru a le proteja și a le păstra în condiții optime.

De asemenea, ele vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză, oferind colecționarilor și pasionaților de numismatică informații detaliate despre această monedă deosebită.

Tirajul maxim pentru moneda din argint va fi limitat la 5.000 de piese, fapt care îi conferă un caracter deosebit de exclusivitate și valoare. Prețul de vânzare pentru această monedă specială va fi de 470,00 lei, exclusiv TVA, și va include broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Moneda regizor Liviu Ciulei
Monedă comemorativă Liviu Ciulei

BNR lansează o nouă monedă

Este important de menționat că monedele din argint dedicate aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei vor avea putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea acestor monede în circuitul numismatic se va realiza prin sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Liviu Ciulei s-a născut pe 7 iulie 1923 în București și a fost o personalitate pluridimensională a teatrului și filmului românesc. Pe lângă cariera sa remarcabilă ca regizor și actor, el a fost și scenograf, arhitect și profesor universitar. A abordat într-un mod unic repertoriul clasic, construind spectacole de anvergură care au impresionat publicul prin originalitatea lor.

Liviu Ciulei a fost un regizor care aducea întotdeauna o surpriză în spectacolele sale, captând atenția și bucuria publicului. El a fost apreciat atât în România, cât și în străinătate, lucru demonstrat de faptul că a lucrat în multe țări din Europa, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia. A fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), și a fost profesor de teatru la Universitatea Columbia și Universitatea din New York.

După o perioadă petrecută în străinătate, Liviu Ciulei s-a întors în România după evenimentele din 1989 și a regizat o serie de piese celebre. Contribuția sa inestimabilă în teatrul și filmul românesc rămâne o amintire vie și o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare.

Lansarea monedei de argint dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei este un omagiu adus marelui artist și o modalitate de a păstra vie memoria sa în cultura românească. Această monedă reprezintă o bucată de patrimoniu cultural, ce va fi apreciată de colecționari, pasionați de numismatică și iubitori ai artei teatrale și cinematografice.

Liviu Ciulei
Regizorul Liviu Ciulei
Urmăriți Playtech.ro și pe