11 oct. 2023 | 19:00

Misterele celui de-al optulea continent al Pământului: Ce au descoperit cercetătorii despre continentul scufundat Zealandia

ACTUALITATE
Misterele celui de-al optulea continent al Pământului: Ce au descoperit cercetătorii despre continentul scufundat Zealandia

Iată câteva fapte incredibile despre misteriosul Zealandia, al optulea continent al Pământului ascuns sub Oceanul Pacific. Vom explora descoperirea, vârsta, maparea, puzzle-ul geologic și încercarea de a dezvălui secretele sale străvechi. Întinzându-se pe o suprafață vastă de aproximativ 4,9 milioane de kilometri pătrați, Zealandia depășește multe alte mase de uscat. Imaginile din satelit dezvăluie întinderea vastă a celui de-al optulea continent care aproape rivalizează cu dimensiunea Australiei.

Secretele continentului nou descoperit Zealandia

În mod remarcabil, aproximativ 94% din acest continent este scufundat sub apele din sud-vestul Oceanului Pacific. Zealandia tocmai a devenit primul continent care a fost complet cartografiat. Este o premieră mondială în cartografierea submarină.

Într-un studiu publicat în Tectonics, cercetătorii de la GNS Science din Noua Zeelandă și-au documentat procesul de dragare a probelor de rocă de la Fairway Ridge până la Marea Coralilor pentru a analiza geochimia rocii și a înțelege structura subacvatică a Zealandiei. Istoria Zealandiei este destul de strâns legată de vechiul supercontinent Gondwana, care s-a destrămat cu sute de milioane de ani în urmă. Zealandia i-a urmat exemplul – cu aproximativ 80 de milioane de ani în urmă, conform celei mai recente teorii. Dar, spre deosebire de Australia sau de o mare parte a Antarcticii, Zealandia s-a scufundat, lăsând la suprafață doar o mică parte din ceea ce mulți geologi cred că ar trebui considerat al optulea continent.

Vezi și Descoperirea care schimbă manualele de geografie. Un al optulea continent necunoscut se dezvăluie

Ca referință, în urmă cu șase ani, Zealandia a fost anunțat drept al optulea continent al Pământului. În 2017, un studiu revoluționar condus de oamenii de știință GNS a subliniat dovezi ale caracteristicilor continentale ale Te Riu-a-Māui / Zealandia – de la crusta sa groasă și variată din punct de vedere geologic, până la dimensiunea și izolarea sa de Australia.

Primul continent complet cartografiat

Chiar înainte de acest anunț din 2017, o echipă internațională a pornit într-o expediție lângă Noua Caledonie pentru a obține mostre de rocă de pe fundul mării din Zeelandia de Nord. Acum, în 2023, oamenii de știință au confirmat că aceste mostre de pe fundul mării tocmai au deblocat trei noi descoperiri majore despre continent.

Toate continentele Pământului includ „rafturi” submarine care sunt în cea mai mare parte ascunse sub apă, ceea ce le face destul de dificil de mapat și de explorat. Ca atare, geologia majorității platformelor continentale este puțin cunoscută, lăsând hărți geologice cu zone gri mari pe suprafața Pământului. Descoperirea Zealandiei s-a confruntat cu aceleași provocări, dar platformele sale continentale sunt chiar mai largi și mai ascunse decât majoritatea – doar aproximativ 5% din continent este deasupra apei.

Noua hartă din 2023 a continentului Zealandia

Acum, ca ultimul continent care a fost descoperit, acest ultim studiu stabilește că Zealandia este primul continent care are geologia, vulcanii și bazinele sedimentare complet cartografiate până la marginile sale subacvatice. Cel mai recent studiu se bazează pe o lucrare din 2019 a oamenilor de știință GNS și a celor de la revista Tectonics. Descoperirile au dezvăluit gradul de întindere, răsucire și subțiere a crustei continentale, pe măsură ce s-a separat de Gondwana.

Vezi și Continentul dispărut al Pământului a fost găsit după 400 de ani de căutări. Zealandia a fost descoperită, dar misterul nu a fost deslușit

Cea mai recentă lucrare Tectonics din 2023, și-a mutat atenția de la Zeelandia de Sud la Nord, cartografiind geologia regiunii subacvatice dintre Noua Zeelandă, Noua Caledonie și Australia. Regiunea vulcanică gigantică este un „pistol fumegător” pentru destrămarea supercontinentului Gondwana.

Ce au descoperit cercetătorii în 2023

O altă descoperire cheie a lucrării din 2023 este descoperirea unei regiuni vulcanice gigantice, care s-a aprins de-a lungul marginii supercontinentului Gondwana între 100 și 60 de milioane de ani în urmă. Autorul principal, om de știință GNS Nick Mortimer a declarat: „Pentru prima dată ne dăm seama de amploarea erupțiilor de magmă de diferite vârste imprimate în diferite părți ale Zealandiei”.

De asemenea, coautorul, cercetătorul GNS Wanda Stratford, spune: „Până acum, rolul magmei în destrămarea Gondwana a fost subestimat. Acum putem vedea că aceste lave acoperă o suprafață de 250.000 km2 pe tot continentul – aproximativ de dimensiunea Noii Zeelande în sine”.

Vezi și Descoperire istorică pe Terra. Ce au găsit cercetătorii pe hartă: ”Iese în evidență”

Ascunse în mare parte sub apă, zonele vulcanice au fost dezvăluite prin semnătura lor magnetică puternică, care a fost identificată de studiile magnetice ale fundului mării. Anomaliile magnetice din aceste zone se încadrează în interiorul aceleiași roci de lavă de bazalt. Aceleași roci de lavă magnetică se găsesc și pe uscat în apropierea Capului Reinga, Blenheim, Hokitika și Ashburton, precum și în Noua Caledonie, Insulele Chatham și Insulele Auckland.

Regiunea vulcanică gigantică și rămășițele sale de roci de lavă magnetice sunt rezultatul separării Zealandiei de Gondwana între 100 și 60 de milioane de ani în urmă. Probele de rocă de pe fundul mării colectate de la Fairway Ridge de lângă Noua Caledonie au inclus și niște granite, un alt tip de rocă magmatică, care aparțin unei centuri transcontinentale de 4000 km. Cu aceste mostre, studiul din 2023 a unit punctele finale dintre granitele subacvatice și cele de pe uscat ale continentului prin datare și analiză chimică.

Această coloană de granit a Zealandiei este numită de către geologi Batolitul Median. Acum, această descoperire le permite cercetătorilor să cartografieze pe deplin porțiunea curbată a coloanei vertebrale de granit veche de 250 – 100 de milioane de ani.