31 ian. 2023 | 09:20

Ministrul ucrainean al Apărării, vizită oficială în Franța. Se îndreaptă Kievul spre Paris, după refuzul SUA?

ULTIMA ORĂ
Ministrul ucrainean al Apărării, vizită oficială în Franța. Se îndreaptă Kievul spre Paris, după refuzul SUA?

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, este așteptat marți la Paris pentru a se întâlni cu oficiali francezi, în contextul unei dezbateri între aliații Kievului cu privire la furnizarea de avioane de luptă pentru războiul său împotriva Rusiei, după ce președintele american Joe Biden a exclus furnizarea de avioane F-16 Ucrainei.

Probleme pentru ucraina

Ucraina plănuia să facă presiuni pentru avioane de vânătoare occidentale de generația a patra, precum F-16, după ce săptămâna trecută a obținut livrări de tancuri de luptă principale, a declarat vineri un consilier al ministrului apărării Oleksii Reznikov.

Franța și Polonia par să fie dispuse să primească o astfel de cerere din partea Ucrainei, președintele francez Emmanuel Macron declarând luni reporterilor de la Haga că „prin definiție, nimic nu este exclus” atunci când vine vorba de asistență militară.

Însă Macron a stabilit o serie de „criterii” înainte de a lua o decizie, în condițiile în care Ucraina își intensifică apelurile pentru arme mai avansate din partea Occidentului, la doar câteva zile după ce aliații săi s-au angajat să livreze tancuri.

Printre acestea se numără faptul că Ucraina trebuie să facă mai întâi cererea, că orice armament „nu va fi o escaladare” și că „nu va fi probabil să lovească teritoriul rusesc, ci doar pentru a ajuta efortul de rezistență”.

Macron a adăugat că orice livrare de arme „nu trebuie să slăbească capacitatea forțelor armate franceze”.

SUA nu va da avioane F-16 Kievului

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că țara sa nu va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, deși Kievul a cerut furnizarea atât de avioane de luptă, cât și de tancuri de luptă.

Întrebat luni de reporteri dacă SUA va trimite avioanele pentru a ajuta Ucraina să contracareze invazia rusă, Biden a răspuns simplu: „Nu”.

Observația reflectă, aparent, speranța sa de a evita o nouă escaladare a luptelor, întrucât este de așteptat ca Rusia să reacționeze dur împotriva unei astfel de acțiuni.

Între timp, invazia Rusiei în Ucraina va împlini luna viitoare prima aniversare. Întrebat dacă are în plan să viziteze luna viitoare Polonia, care se învecinează cu Ucraina, Biden a spus că va face acest lucru, dar că nu știe când.

Mass-media americane au relatat că Biden ia în considerare o călătorie în Polonia și în alte părți ale Europei în jurul aniversării începutului invaziei.