09 mai 2023 | 10:07

Mesajul dimineții de la Digi RCS RDS, avertismentul oficial: toți românii trebuie să știe, dispar banii din cont

ACTUALITATE
Mesajul dimineții de la Digi RCS RDS, avertismentul oficial: toți românii trebuie să știe, dispar banii din cont

Tot mai mulți români riscă să piardă bani din poziția de clienți Digi RCS RDS, având în vedere o serie de atacuri cibernetice care profită de imaginea companiei românești.

Oficialii Digi RCS RDS au publicat un avertisment la adresa clienților în speranța că aceștia vor fi semnificativ mai precauți când vine vorba de plățile pe care le fac pe internet. Nu de alta, dar s-ar putea să piardă sume serioase de bani și, mai ales, să fie convinși că și-au achitat factura pentru serviciile de televiziune, telefonie și internet fără să fie adevărat. Emailurile frauduloase primite de clienți sunt cât se poate de similare cu cele originale.

Clienții Digi RCS RDS, potențiale victime ale unui atac în masă

Abonații Digi RCS RDS au primit emailuri false, foarte similare cu cele oficiale, prin care li se atrăgea atenția să-și achite facturile. Dintr-un email ce pare să fie oficial, utilizatorii sunt invitați să dea click pe un link ce-i redirecționează către o pagină clonată. După ce au introdus datele de card în fereastra respectivă, hackerii pot efectua numeroase tranzacții și, în mod evident, pot lăsa românii fără bani în cont.

”Este o tentativă nouă de fraudă, nouă, în sensul în care targetează subiectul, de data aceasta Digi, și clienții companiei Digi, impersonând societatea, folosindu-se de imaginea vizuală și transmit notificări de plată. Astfel, clonează site-ul companiei și solicită clienților să facă tranzacții sau să introducă datele de card, în vederea achitării serviciilor de care beneficiază.

Trebuie să fim atenți la sursa messajului, de unde provine, să ne asigurăm că este legitim, să ne asigurăm că link-urile către care se redirecționează sunt cele legitime. Bineînțeles, greșelile gramaticale pot atrage atenția, atacatorii nefiind, neapărat, de origine română. Detaliile care pot fi generice, doar care să cloneze și care să dea impresia de legitimitate a unui mesaj, să nu fie un cod de client invalid.

Suma să nu coincidă, o diferență de imagine, vizuală, poziționare. Și trebuie să fie, de asemenea, atenți, de fiecare dată, când își introduc datele personale, în special căsuțele de mail, pentru că acestea ar putea fi folosite în atacuri viitoare.”, a explicat expertul în securitate cibernetică Mihai Ion Aurelian pentru Digi24.

Printre soluțiile recomandate, oficialii Digi RCS RDS sunt de părere că utilizatorii ar trebui să fie cât mai atenți la email-urile pe care le primesc pentru a identifica indiciile legate de faptul că s-ar putea să nu fie oficiale. Parolele puternice, autentificare cu doi factori și evitarea dezvăluirii datelor personale sunt de asemenea pe listă de recomandări.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele