Marcel Ciolacu, despre amenințarea rușilor la adresa României. ”A fost doar de testare”
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2023/06/Marcel-Ciolacu-despre-amenintarea-rusilor-la-adresa-Romaniei.-A-fost-doar-de-testare-800x450.jpg)
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că amenințarea ce a fost făcută de guvernatorul rus din Herson cu privire la podul peste Prut de la Giurgiulești din Republica Moldova aflat la granița cu România a fost una ”de testare”.
Ciolacu, despre amenințarea rușilor
Marcel Ciolacu a spus că România are obligația de a oferi securitate și Republicii Moldova, pentru că acolo trăiesc români.
”O amenințare doar de testare, era obligatoriu ca statul român să aibă o reacție. Am avut și eu reacție ca premier, a avut și Ministerul de Externe. Avem obligația de a oferi securitate și Republicii Moldova. În Moldova trăiesc cetățeni români și avem această obligație”, a spus Ciolacu când a fost întrebat dacă România va apăra Moldova.
”Acum vedem cât de importantă e apartenența noastră la NATO. Mai vedem unii lideri politici că propun ieșirea din UE, uitând cele 54 de miliarde de euro venite de la UE. Uită cât de importantă e umbrela NATO într-o criză regională majoră, având un conflict major. Poate îi întrebați ce vor pune în loc”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Ce amenințare a făcut oficialul rus
Guvernatorul rus din regiunea ucraineană ocupată Herson, Vladimir Saldo, a sugerat joi că armata rusă ar putea lovi podul de la Giurgiulești, drept răspuns la atacul ucrainenilor asupra unui pod care leagă Herson de Crimeea.
”Vă transmit un salut călduros: noi cunoştem coordonatele podurilor din Odesa, a podului Giurgiuleşti, care a aparţinut Ucrainei, dar acum îi aparţine Republicii Moldova. Toate coordonatele noi le cunoaştem”, a ameninţat Vladimir Saldo, făcând referire la un mic schimb de teritoriu între Republica Moldova și Ucraina din anul 1999.
Ministerul român al afacerilor Externe a transmis că astfel de declaraţii sunt inadmisibile și că atacarea infrastructurii civile reprezintă o crimă de război.
”România condamnă ferm declaraţiile aşa-zisului reprezentant al Rusiei în Herson, regiune ucraineană ocupată ilegal de Rusia. Astfel de declaraţii la adresa Republicii Moldova care vizează şi o parte a teritoriului României, aliat al NATO, sunt inacceptabile. Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, a fost reacția MAE.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) din Republica Moldova a condamnat amenințarea, la rândul său. Diplomaţia de la Chişinău l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, pentru a da explicații.