04 aug. 2023 | 09:25

MAI vrea să schimbe regulile de circulație: ce se întâmplă cu permisele de conducere

ACTUALITATE
MAI vrea să schimbe regulile de circulație: ce se întâmplă cu permisele de conducere

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică o hotărâre pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

O altă schimbare de importanță se referă la aspectul plăcuțelor de înregistrare atribuite vehiculelor. Plăcuțele de înregistrare pentru vehiculele înregistrate la nivel local (primăriile comunelor, orașelor, municipiilor și sectoarelor municipiului București) vor avea fondul reflectorizant de culoare galbenă, cu literele și cifrele în relief de culoare neagră.

În schimb, plăcuțele pentru autovehiculele înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază sau Serviciul Român de Informații vor avea fondul reflectorizant de culoare albă, cu literele și cifrele în relief de culoare neagră.

Formatul numărului de înregistrare al vehiculelor va fi, de asemenea, modificat. Pentru vehiculele înregistrate la nivel local, numărul de înregistrare va fi format din indicativul localității, format din cifre arabe, indicativul județului sau al municipiului București, scris cu litere cu caractere latine majuscule, și un număr de ordine, format din cifre arabe.

Pentru autovehiculele înregistrate la instituțiile menționate mai sus, numărul de înregistrare va fi format din abrevierea denumirii instituției și un număr de ordine, format din cifre arabe.

Noi modificări la eliberarea permisului internațional

O altă schimbare semnificativă este introducerea unui nou capitol, intitulat „Eliberarea permisului de conducere internațional de către Direcția generală permise de conducere și înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”. Acest capitol stabilește condițiile emiterii permisului de conducere internațional de către respectiva Direcție.

Conform acestui nou capitol, Direcția generală permise de conducere și înmatriculări poate elibera permise de conducere internaționale numai persoanelor care posedă un permis de conducere românesc aflat în termen de valabilitate administrativă și al căror drept de conducere nu este suspendat sau anulat.

Permisul de conducere internațional va fi valabil până la expirarea valabilității administrative a permisului de conducere românesc, dar nu mai mult de trei ani de la data emiterii acestuia. Forma, conținutul și procedura emiterii permisului de conducere internațional vor fi stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.l

Vehiculele înregistrate la nivel local înainte de intrarea în vigoare a acestor modificări pot circula pe drumurile publice până la radierea acestora, conform legii. Ministrul afacerilor interne are un termen de 60 de zile pentru a emite ordinul privind forma, conținutul și procedura emiterii permisului de conducere internațional.

Aceste modificări sunt menite să îmbunătățească gestionarea traficului și a înmatriculării vehiculelor pe drumurile publice din România, oferind un sistem mai eficient și mai transparent.