22 mai 2023 | 07:30

Lovitura momentului pentru amatorii de criptomonede: ”Bitcoin este o bulă fără valoare”

ACTUALITATE
Lovitura momentului pentru amatorii de criptomonede: ”Bitcoin este o bulă fără valoare”

Criptomonedele ar fi trebuit să reprezinte o alternativă la sistemul monetar tradițional și să fie imune la fluctuațiile economie din piața bancară mondială. Realitatea a arătat însă că lucrurile nu sunt chiar atât de simple, nici măcar pentru Bitcoin.

La momentul redactării acestor rânduri, un Bitcoin valoare 27.082 dolari, în cădere cu 0,12 procente doar în ultima zi. Chiar dacă în ultimele cinci zile a crescut discret cu 0,16%, speculațiile legate de un eventual dezastru prin care trece principala criptomonedă au fost alimentate de căderea masivă din 5 mai și până în prezent. Nu de alta, dar în urmă cu aproximativ două săptămâni, ai fi plătit nu mai puțin de 29.528 de dolari pentru o unitate. Practic, Bitcoin s-a devalorizat cu aproximativ 10% comparativ cu maximele ultimelei luni.

De ce Bitcoin este prea scumpă și, practic, lipsită de valoare

Steve Hanke este un economist cunoscut și profesor de economie aplicată la Universitatea John Hopkins. Într-un interviu acordat celor de la Business Insider, expertul a atras și el atenția asupra unei posibile explicații pentru devalorizarea de 10% din ultimele săptămâni a Bitcoin.

Bitcoin este o bulă. Nu are nicio valoare intrinsecă și este foarte scumpă”, a spus Hanke, expert la Institutul Cato și fost consilier economic al președintelui Ronald Reagan. De altfel, nu este prima dată când economistul critică investitorii în criptomonede. În urmă cu aproximativ o lună și jumătate, Hanke afirma că Bitcoin că este un activ foarte speculativ, iar „cumpărarea Bitcoin este o mare prostie”.

Referința la bulă, deși mulți oameni o asociază de obicei cu imobiliarele, pleacă de la situația în care prețul actual al unui activ este mult mai mare decât ar trebui să fie pe termen lung. Practic, se bucură de o explozie rapidă a prețului, o bulă, deși nu este sustenabil sau real, ducând într-un final la prăbușire.

Pentru a înțelege mai bine volatilitatea Bitcoin, merită avut în vedere că, în urmă cu șase luni un Bitcoin se tranzacționa cu 15.760 de dolari, creșterea din acel punct și până în prezent fiind de 71,84%. Pe de altă parte, au apus demult vremurile din noiembrie 2021, când un Bitcoin era evaluat la aproximativ 64.000 de dolari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele