Locurile de muncă în România, mai puține ca odinioară, dar mai râvnite. Ce se întâmplă pe piața muncii
Anul 2023 a fost marcat de o schimbare semnificativă pe piața muncii din România, cu un număr semnificativ mai mic de noi locuri de muncă în comparație cu anul precedent, dar cu o creștere notabilă a numărului de aplicări pentru joburi.
Vezi și: Românii, cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială din Europa
Cum au stat lucrurile în România, de fapt, ce caută angajatorii
Platforma de recrutare eJobs a evidențiat aceste schimbări, într-o analiză care arată că, deși au fost mai puține joburi noi, cererea de muncă a fost mai mare ca niciodată.
Cu toate că în 2022 a fost un record al numărului de locuri de muncă nou apărute pe piață, în 2023 au fost postate cu 10% mai puține joburi, 350.000 în total.
Totuși, numărul de aplicări a crescut cu aproape 10%, atingând cifra de 10,2 milioane, reflectând o creștere semnificativă a interesului pentru oportunitățile de angajare.
Mai bine de 260.000 de persoane noi au intrat în radarul recrutorilor, fără să aibă cont anterior pe platforma eJobs, ceea ce a dus la un total de 500.000 de români care au aplicat pentru cel puțin un loc de muncă, începând din ianuarie.
Cum arată profilul candidatului român
Majoritatea aplicanților sunt din categoriile de vârstă entry-level și mid-level, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani.
Sectorul retailului a continuat să atragă cea mai mare parte a aplicanților, cu peste 3,2 milioane de aplicări, urmat de servicii și joburile din call center/BPO, fiecare cu câte 1,3 milioane de aplicări.
Domeniile IT/Telecom și financiar-bancar au atras, de asemenea, mai bine de un milion de aplicări fiecare. O schimbare notabilă a fost creșterea interesului pentru joburile remote, deși numărul real de oportunități de lucru de acasă a fost redus.
Sectorul IT a rămas în topul celor mai bine plătite domenii, cu o medie de 6.500 de lei pe lună, urmat de cercetare-dezvoltare, petrol/gaze, construcții, audit/consultanță și inginerie, cu salarii medii între 4.800 și 6.500 de lei lunar, conform datelor Salario, comparatorul salarial de la eJobs.
În ciuda reducerii numărului de joburi noi, interesul crescut pentru oportunități de muncă și domeniile care au continuat să ofere cele mai multe locuri de muncă arată că piața muncii a fost dinamică și adaptabilă în 2023, reflectând schimbările economice și cererile angajaților din diverse domenii.
Vezi și: Harta sărăciei din România: să te ferească Dumnezeu să locuiești în aceste județe, se face foamea