23 ian. 2023 | 20:48

Locul din România unde înțelegi cât de mic ești, comparativ cu natura: Cheile Bicazului, graniță naturală între Transilvania și Moldova

ACTUALITATE
Locul din România unde înțelegi cât de mic ești, comparativ cu natura: Cheile Bicazului, graniță naturală între Transilvania și Moldova

O vorbă nu atât de veche și destul de cunoscută spune că România este o țară frumoasă, dar păcat că-i locuită. Ce-i drept, uneori, această maximă pare să aibă rădăcini adânci în adevăr, de vreme ce mulți dintre concetățenii noștri nu țin cont de frumusețile naturale pe care le avem, murdărindu-le (și la propriu, dar și la figurat).

Peisaje extraordinare, acoperite cu gunoaie, barăci din lemn cu suveniruri și mașini parcate peste tot. Cam asta ai șansa să vezi în majoritatea locurilor turistice de la noi din țară. Totuși, cumva, natura reușește să-și păstreze frumusețea chiar și așa, ceea ce ne dovedește, dacă mai era necesar, cât de mici și nesemnificativi suntem, de fapt, fața ei.

Cheile Bicazului este numele unui astfel de loc de o frumusețe covârșitoare dar care, din păcate, riscă să devină sufocat de nepăsarea oamenilor.

cheile-bicazului-romania-locul

Cheile Bicazului văzute de sus

Cheile Bicazului, locul unde înțelegi cât de mic ești, de fapt

Cheile Bicazului sau Békás-szoros, așa cum numesc maghiarii de la noi din țară acest loc turistic, este situat la granița dintre județul Harghita și județul Neamț, fiind, deopotrivă, vizitat de toți locuitorii României care ajung, intenționat sau întâmplător, prin zonă.

Cheile Bicazului sunt străbătute de râul Bicaz și fragmentează destul de evident Munții Hășmaș, în porțiunea de mijloc a culmii estice a acestora, Tulgheș-Valea Rece. Mai exact, desparte culmea respectivă într-o porțiune nordică și una sudică.

„Deși cheile au apărut într-o masă de calcare jurasice, de-a lungul traseului Lacu Roșu – Bicazu Ardelean se întâlnesc și asocieri de jaspuri, cenuși vulcanice și conglomerate, care, alături de existența rocilor diferit colorate și variate ca formă și alcătuire, precum și în contextul în care pe axa cheilor se află majoritatea punctelor de atracție din zonă, fac ca aici să existe unul dintre cele mai remarcabile itinerare turistice din Carpați Românești”, se arată într-un articol Wikipedia.

cheile-bicazului-romania-locul

Cheile Bicazului văzute de jos

Cum ajungi la Cheile Bicazului și ce trebuie să faci dacă ai ajuns aici

Ca sa ajungi la Cheile Bicazului trebui să ții direcția spre drumul transcarpatic DN12C, care leagă orașele Gheorgheni și Bicaz, dar, în egală măsură, face legătura între Transilvania și Moldova. Acesta se află între Lacul Roșu și localitatea Bicaz-Chei.

Firește, înainte să vizitezi Cheile Bizacului, poți trece să vezi Lacul Roșu, un loc cel puțin la fel de frumos care nu trebuie ratat de niciun iubitor de natură.

Conform alpinistului Emilian Cristea, Cheile împart în patru sectoare: primul sector, „Între chei” (km 26,5-28,7) se află la limita estică a stațiunii Lacu Roșu și Poarta de Piatră, al doilea sector, „Polițele Bardosului” (km 28,7-31) se află între Poarta de Piatră și Gâtul Iadului, al treilea sector „Gâtul Iadului” (km 31-32,2), este o porțiune destul de strâmtă, cu aspect clasic de canion, iar ultimul sector, cel cu numărul patru, „Sfârșitul Cheilor”  (km 32-34) se află în aval de Gâtul Iadului, într-o zonă un pic mai largă ce îți desfășoară în fața ochilor pante mai puțin înclinate.

Revenind la ceea ce povesteam la începutul acestui articol, din păcate, o excursie la chei te poate bucura peste măsură, dar și întrista.

Cum turiștii vin aici cu miile, în fiecare an, unii dintre aceștia neglijează educația, aruncând gunoiul la voia întâmplării. Evident, autoritățile nu fac față să-l strângă în urma acestora, iar în anumite cazuri, se pune, de asemenea, problema indolenței venite „de sus”.

Dacă ai ajuns în acest loc minunat, sau în oricare altul, ai face bine să-l respecți, pentru că așa te vei respecta, până la urmă, pe tine.

Așa cum ai reușit să cari un pet plin de apă până acolo, vei reuși să-l cari și gol înapoi – un anunț pe care îl vezi peste tot pe internet. Totul se rezumă la bun simț.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele