21 mart. 2023 | 09:54

Lemuria, enigma oamenilor de știință: ce este, de fapt, continentul care a dispărut

ACTUALITATE
Lemuria, enigma oamenilor de știință: ce este, de fapt, continentul care a dispărut

Povestea bizară a Lemuriei: un continent de mult pierdut, inspirat de lemuri. O Atlantida pentru lemuri? Nu este chiar atât de nebunesc pe cât pare.

În secolul al XIX-lea, în lumea științifică a circulat un zvon că un „continent pierdut” zăcea nedescoperit pe fundul Oceanului Indian. L-au numit Lemuria, deoarece eforturile lor greșite au fost conduse de niște lemuri foarte “confuzi”.

Ideea este atribuită în mare parte zoologului britanic Philip Lutley Sclater, care a scris o lucrare intitulată „The Mammals of Madagascar” în 1864, publicată în Quarterly Journal of Science. Sclater a explicat că fosilele de lemur ar putea fi găsite în Madagascar și India, dar nu în Africa sau Orientul Mijlociu, sugerând că Madagascar și India au făcut odată parte dintr-un continent mai mare care a dispărut de atunci în Oceanul Indian.

Sclater nu a fost singur în ideile sale despre Lemuria, dar și o serie de alți oameni de știință europeni importanți au urcat pe val.

De exemplu, în 1868, biologul german Ernst Haeckel a publicat „Istoria creației”, în care susținea că originea umanității se găsește în Asia, nu în Africa, așa cum a afirmat Charles Darwin, și că oamenii erau strâns înrudiți cu primatele din Asia de Sud-Est.

Lemuria, misterul continentului dispărut

Veriga lipsă, credea el, ar putea fi găsită pe suprafața de mult pierdută a Lemuriei. Acționând ca o autostradă continentală între India și Africa, Lemuria ar putea explica modul în care oamenii au migrat în restul lumii, cel puțin în mintea lui. Așadar, potrivit lui Haeckel, suntem descendenți din lemuri și este posibil ca rămășițele unor hibrizi ciudați lemur-uman să pândească în Oceanul Indian, pe un continent de mult pierdut.

Harta lipsită de orice sens explică cele 12 soiuri de bărbați care ies din Lemuria și migrează pe tot Pământul. Credit imagine: Library of Congress/Public Domain

O altă idee la fel de excentrică a venit de la Helena Blavatsky, o rusoaică din secolul al XIX-lea a cărei operă este plină de pseudo-știință și misticism bizar. În cartea ei din 1888, The Secret Doctrine, ea a promovat ideea ridicolă că întreaga umanitate este descendentă din șapte „rase rădăcină”. Una dintre acestea era din Atlantida, iar una era, aparent, de pe continentul Lemuria, pe care l-a plasat undeva în Oceanul Pacific.

Oricât de ciudată ar suna ideea de Lemuria, nu este total lipsită de temei. Teoria a câștigat un pic de acțiune în secolul al XIX-lea, deoarece aceasta a fost cu mult înainte de descoperirea plăcilor tectonice și a „derivei continentale”, care a explicat modul în care continentele lumii se deplasează în mod constant (și foarte lent) în jurul planetei.

S-a dovedit că teoria conform căreia India și Africa au fost odată unite era adevărată. Până acum aproximativ 200 de milioane de ani, toate continentele Pământului au fost odată reunite într-un singur supercontinent, Pangea. În această configurație, placa indiană a fost ascunsă aproape de estul plăcii Africii.

Mai mult, a existat cu adevărat un microcontinent, numit Mauritia, care a fost situat între India și Madagascar până la separarea lor cu aproximativ 70 de milioane de ani în urmă.

În 2017, oamenii de știință au confirmat existența „continentului pierdut”, găsind dovezi ale unei bucăți de crustă continentală sub insula Mauritius din Oceanul Indian. Lucrările lor au indicat că această parte a continentului antic s-a desprins probabil de insula Madagascar, când Africa, India, Australia și Antarctica s-au despărțit.

Din păcate, totuși, lemurii nu aveau nimic de-a face cu toate acestea.