12 iun. 2023 | 13:22

Kim Jong-un a promis să „dea mâna cu Putin” pentru a consolida legăturile dintre Coreea de Nord și Rusia

ULTIMA ORĂ
Kim Jong-un a promis să „dea mâna cu Putin” pentru a consolida legăturile dintre Coreea de Nord și Rusia

Kim Jong-un a promis că „va da mâna” cu Vladimir Putin într-un mesaj care a marcat un alt semn de aprofundare a legăturilor dintre Coreea de Nord și Rusia.

Coreea de Nord vrea întărirea legăturilor cu Rusia

Într-un mesaj adresat lui Putin pentru a marca ziua națională a Rusiei, luni, conducătorul nord-coreean a promis „sprijinul deplin” al regimului său pentru invazia Moscovei în Ucraina, a declarat agenția oficială de știri KCNA.

„Dreptatea va învinge cu siguranță, iar poporul rus va continua să adauge glorie la istoria victoriei”, a declarat Kim într-o traducere în limba engleză a mesajului.

Phenianul a fost acuzat că furnizează arme Rusiei, în timp ce continuă să își dezvolte propriul arsenal de rachete balistice și arme nucleare, în ciuda anilor de sancțiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU, din care Rusia este membru permanent.

Putin cere ajutorul lui Kim Jong-un

Rusia pare să se fi adresat Coreei de Nord și altor națiuni „necinstite” într-o încercare disperată de a ocoli sancțiunile și controalele la export pentru a-și asigura armele de care are nevoie pentru a-și continua războiul de 16 luni împotriva Ucrainei.

Kim, care s-a întâlnit cu Putin pentru prima dată în 2019, a făcut apel la o „cooperare strategică mai strânsă” între Pyongyang și Moscova, adăugând că se va „ține ferm de mână” cu liderul rus în obiectivul lor comun de a construi „o țară puternică”, a precizat KCNA.

Coreea de Nord a declanșat îngrijorarea internațională prin încercările sale evidente de a se apropia de Kremlin, acuzând SUA și aliații săi pentru războiul din Ucraina.

În martie, SUA au declarat că Moscova a trimis o delegație în Coreea de Nord pentru a oferi alimente – pe fondul rapoartelor privind penuria de alimente – în schimbul armelor, încălcând astfel sancțiunile Consiliului de Securitate.

„Ca parte a acestui acord propus, Rusia ar primi peste două duzini de tipuri de arme și muniții de la Phenian”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională al Casei Albe, John Kirby.

Putin a răspuns la propunerile lui Kim, solicitând la rândul său legături mai strânse. Într-un schimb de scrisori în august anul trecut pentru a marca ziua eliberării – când Coreea de Sud și de Nord au fost eliberate de sub dominația colonială japoneză în 1945 – Putin a declarat că Rusia și Coreea de Nord vor „continua să extindă relațiile bilaterale cuprinzătoare și constructive” pentru a consolida securitatea și stabilitatea peninsulei coreene și a Asiei de nord-est.