05 feb. 2023 | 08:25

Inteligența artificială chiar nu are limite: serialul despre nimic generat de IA

ACTUALITATE
Inteligența artificială chiar nu are limite: serialul despre nimic generat de IA

Este posibil ca inteligența artificială să fie pe cale să ne ia slujbele și să ne incinereze pentru a salva planeta, dar există și ceva pur distractiv în a privi aceste tehnologii diferite cum descoperă lumea.

Există cazuri de utilizare extrem de îndoielnice, desigur, și argumentele cu privire la lucruri precum avocații AI sau concursurile de participare a artei AI, dar pentru fiecare proiect uriaș cu potențial incredibil, există o sută de oameni care fac lucruri ciudate și minunate cu această tehnologie în curs de dezvoltare.

Îți prezint Nothing, Forever. Acesta este numele unui flux Twitch permanent care difuzează episoade din Seinfeld generate de AI. Creatorii evită cu atenție să folosească cuvântul „S” în orice moment, dar legătura este clarificată de titlu, logo și tot ce este în spectacol în sine. Seinfeld fiind „un spectacol despre nimic” a fost o glumă care a căpătat o mare acțiune. „Serialul despre nimic a fost doar o glumă într-un episod mulți ani mai târziu”, a spus Jerry Seinfeld în 2012, „și Larry și cu mine suntem surprinși până în ziua de azi că a prins ca un mod în care oamenii descriu spectacol, pentru că pentru noi este opusul”.

Cel mai izbitor lucru la ea, deși va trebui să urmăriți câteva minute pentru a înțelege, este modul în care uneori obține ritmul unei scene date atât de perfect și că multe dintre glumele făcute de personaje sunt de fapt amuzant. Nu mă înțelege greșit, nu o să crezi că ai dat peste o arhivă pierdută de mult timp de materiale Seinfeld nevăzute, dar este foarte clar că acest lucru are o idee a ceea ce încearcă să creeze și este pe drumul cel bun.

O creație genial de bizară

Nici nu funcționează întotdeauna, ceea ce se adaugă doar la dezorientarea vizionării. Personajele se vor defecta adesea atunci când se mișcă: avatarul „Elaine” tocmai s-a așezat și piciorul ei părea să facă un semicerc în jurul trunchiului înainte de a se așeza pe spate. Uneori vor vorbi și apoi se vor opri, scena făcând o pauză și lăsată să atârne în aer, în timp ce algoritmi necunoscuți zboară furioși în tăcere, iar chatul Twitch rămâne în suspans.

Apoi mai este acel element uman, chatul Twitch în sine, ridicând bizarul în comun. Glumele bune sunt întâmpinate cu zgomot, anumite replici devin propriile lor mini-meme pentru câteva minute, iar lucruri precum bipurile constante ale cuptorului cu microunde sunt acum un cameo îndrăgit. Există aproape acest sentiment de a încuraja inteligența artificială și o plăcere împărtășită când face ceva corect.

Creatorii, Mismatch Media, spun că „Nothing, Forever este un spectacol despre nimic, care se întâmplă pentru totdeauna. Cam ca sitcom-urile populare din trecut, cu excepția faptului că nu se oprește niciodată”. Funcționează în mod constant și generează conținut nou în fiecare minut. „Tot ceea ce vezi, auzi sau experimentezi (cu excepția lucrărilor de artă și a piesei de râs) este întotdeauna conținut nou-nouț, generat prin învățare automată și algoritmi AI.”

Folosește tehnologie AI, inclusiv Open AI, Stable Diffusion și DALL-E, printre altele.

Marea întrebare pe care o am este de unde provin datele de intrare. Episoadele pe care le generează, dacă vrem să le numim așa, au ecouri inconfundabile cu Seinfeld, chiar dacă sunt creații originale, în timp ce lucruri precum personajele, decorurile și ritmul dialogului sunt aliniate cu spectacolul.