26 mai 2023 | 06:30

Informația momentului pentru toți românii, se întâmplă de astăzi: cel mai important pas să scapi de drumuri la ghișeu, de birocrația românească

ACTUALITATE
Informația momentului pentru toți românii, se întâmplă de astăzi: cel mai important pas să scapi de drumuri la ghișeu, de birocrația românească

România face pași mici dar substanțiali către digitalizare, iar unul dintre cele mai importante pentru a scăpa de birocrație tocmai a fost confirmat oficial. O nouă aplicație îți face viața semnificativ mai ușoară, atunci când vine vorba de interacțiunea cu instituțiile statului, cu aparatul administrativ, autoritățile române.

Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut de Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Este vorba de o nouă aplicație intitulată ROeID pentru Android și iPhone. Disponibilă momentan în beta, aplicația poate fi utilizată de românii de pretutindeni pentru a-și face viața mai ușoară.

La ce ajută ROeID, noua aplicația de la statul român

Aplicația ROeID poate fi descărcată din Google Play Store de către utilizatorii de Android și Apple AppStore de către posesorii de iPhone. Programul figurează ca fiind dezvoltat de către Autoritatea pentru Digitalizarea României și asigură autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar și conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniunea Europeană (UE).

Printre altele, ROeID îți face mai ușoară crearea unui cont pentru a intra pe Ghișeul.ro, SPV (Spațiul Privat Virtual ANAF), platformele primăriilor, HUB-ul de Servicii al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), toate printr-un singur set de date de autentificare.

„Practic, vom avea toate serviciile digitale accesibile printr-un singur login. Pentru crearea contului ROeID e nevoie de o imagine a cărții de identitate, un selfie și un video scurt.

Până acum, scopul principal al mersului la ghișeu, al cozilor de la ghișee în sine, era autentificarea – validarea identității. Fiecare dintre noi mergea în fața unui funcționar, prezenta cartea de identitate, iar funcționarul verifica imaginea și datele din carte și valida astfel identitatea persoanei.

Prin identitatea digitală ROeID, cetățenii se vor autentifica online, digital, direct printr-un singur set de credențiale fără a mai fi nevoie de verificările față în față, făcute de funcționarii statului”, a explicat, joi, Sebastian Burduja în cadrul unei conferințe de presă.

„ROeID este soluția Single Sign On (SSO) a României, prin care cetățenii vor putea utiliza un singur nume de utilizator și o singură parolă pentru toate platformele informatice ale statului. Aplicaţia pune accentul pe centralizarea și securizarea informațiilor – pentru că aici vorbim de identitatea digitală unică a fiecărui cetățean al României. Trebuie să precizez că aplicația este lansată acum într-o versiune beta, într-un mediu de testare, nu de producție.

Această lansare reflectă preocuparea noastră pentru transparență. ROeID va putea fi folosit la nivel european, fiind complementar unui alt proiect implementat de Autoritate – SITUE – Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE, care va fi softul comun de identificare al Europei.

SITUE va facilita construcția nodului eIDAS pentru România și interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre UE, precum și cu furnizorii de identitate si servicii electronice din România. Am testat deja interconectări ale ROeID cu alte soluții de identitate digitală de la nivel european – de exemplu, dacă suntem în Franța și avem nevoie de servicii publice pe care le oferă statul francez, putem folosi ROeID pentru accesarea acestor servicii”, a ținut să menționeze Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele