03 apr. 2023 | 12:25

GM își schimbă politica: cum sunt afectate Google și Apple

ACTUALITATE
GM își schimbă politica: cum sunt afectate Google și Apple

Mulți producători de mașini promovează conectivitatea smartphone-urilor ca un punct de vânzare, dar GM nu o va face în viitor.

Într-un interviu pentru Reuters, șeful digital GM Edward Kummer și directorul executiv de experiență în cabina vehiculelor Mike Hichme spun că GM va elimina treptat Apple CarPlay și Android Auto cu viitoarele mașini electrice, începând cu Chevy Blazer EV din 2024.

În schimb, va trebui să te bazezi pe Android Automotive și aplicațiile sale.

Utilizatorii vor primi opt ani de utilizare gratuită a Asistentului Google și a Hărților Google fără costuri suplimentare, spune GM. Compania nu menționează cum și cât vei plăti dacă mai ai nevoie de acele funcții după aceea.

Va oferi în continuare CarPlay și Android Auto în modelele de motoare cu combustie și nu vei pierde accesul la vehiculele electrice existente. GM plănuiește o linie de vehicule de pasageri complet electrică până în 2035.

Probleme pentru Apple

Compania susține că Android Automotive oferă mai mult control asupra experienței. Există tehnologii viitoare de asistență pentru șofer care sunt „mai strâns cuplate” cu funcțiile de navigație, spune Hichme, iar GM nu vrea ca acestea să aibă nevoie de un smartphone. Kummer a recunoscut, de asemenea, că există „oportunități de venituri din abonament”. Nu fi surprins dacă plătești o taxă recurentă pentru anumite funcții, așa cum faci deja cu unele mărci.

Android Automotive are o amprentă în creștere.

Pe lângă GM, companii precum BMW, Honda, Polestar, Stellantis, Volvo și VW îl adoptă cu sau fără aplicații Google. Cu toate acestea, platforma nu exclude suportul pentru CarPlay sau Android Auto. GM renunță în mod deliberat la aceste funcții. Deși acest lucru ar putea duce la unele ajutoare inovatoare pentru șofer, ar putea, de asemenea, să te oblige să îți montezi telefonul dacă există o aplicație sau o funcție pe care sistemul de infotainment al EV nu este compatibilă.

Decizia este o lovitură pentru Apple. Este posibil ca serviciile sale să nu aibă suport nativ în vehiculele electrice GM. Producătorul iPhone dezvoltă, de asemenea, o experiență CarPlay de nouă generație, care poate prelua întregul tablou de bord – GM tocmai s-a exclus ca un potențial client. Dacă Apple va avea mai mult control asupra unității dvs., va trebui să apeleze la alte mărci.