12 iun. 2023 | 16:04

Filmul românesc de pe Netflix, o combinație între thriller, film noir și western modern: ce rol joacă Dragoș Bucur

ACTUALITATE
Filmul românesc de pe Netflix, o combinație între thriller, film noir și western modern: ce rol joacă Dragoș Bucur

Câini este un film românesc de pe Netflix, realizat în 2016 de cineastul Bogdan Mirică.

În rolurile principale îi regăsim pe Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu. Acțiunea se desfășoară într-o zonă din sectorul dunărean al frontierei româno-ucrainene, unde grupările de contrabandiști fac legea.

Filmul a avut succes la critică și a fost acceptat la categoria Un certain regard a Festivalului de Film de la Cannes, unde a primit premiul FIPRESCI, a câștigat Trofeul Transilvania la TIFF și două distincții la festivalul de la Sarajevo. De asemenea, a fost nominalizat la trofeul European Discovery.

Filmul românesc de pe Netflix, thriller-ul cu Dragoș Bucur

Filmul românescCâini” reprezintă debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, scenaristul și co-regizorul serialului HBO Umbre, și îi reunește pe actorii Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu. Filmul se dorește a fi o combinație de thriller, film noir și western modern, cum l-au descris criticii.

Dragoș Bucur îl joacă pe Roman, un tânăr de la oraș care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său, decedat cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. Trailerul este destul de dark și realizat suficient de bine încât să îți transmită sentimentul de tensiune.

Echipa filmului românesc Câini a filmat timp de 28 de zile în locații din Brăila, Galați, Teleorman și Giurgiu. Cei de la Variety descriu debutul lui Mirică ca aparținând unei „tradiții de thrillere cinice, aproape nihilistice, în care un motiv relativ mărunt poate lăsa o duzină de morți în bălți de sânge”.

Titlul filmului este explicat într-o discuție între Roman și Samir și este legat de viziunea lui Samir despre oamenii de la oraș, pe care îi consideră supuși și domesticiți, ca niște câini, spre deosebire de firea sa neîmblânzită. Ideea este întărită și de faptul că Nea Alecu și-a botezat cățeaua Poliția, demonstrând și viziunea lui asupra raporturilor sale cu autoritățile. Astfel, Roman și Ilinca sunt niște „câini” domestici ajunși între animale sălbatice și violente.