05 sept. 2023 | 10:37

Facturi zero la energie electrică, curent gratuit. Țara din Europa unde se produce prea multă energie

ACTUALITATE
Facturi zero la energie electrică, curent gratuit. Țara din Europa unde se produce prea multă energie

Energia electrică este o sursă masivă de stres pentru români din cauza costurilor fabuloase asociate pe facturile de utilități. Partea bună este că există soluții pentru reducerea prețului la zero. Partea mai puțin bună este că nu se aplică în România.

Oslo și Bergen sunt cele mai mari orașe din Norvegia și au început săptămâna cu o veste foarte bună. Locuitorii lor nu plătesc energia electrică începând de luni. Nu este foarte clar cât va dura ”oferta”, dar probabil nu pentru o perioadă foarte îndelungată. Explicația are legătură cu nivelul precipitațiilor din ultima perioadă care a facilitat o eficiență sporită pentru hidrocentralele din regiune.

Norvegia, țara curentului gratis

Deși pare o situație fără precedent, având în vedere că Norvegia își ia aproape toată energia electrică din hidrocentrale, nu ar trebui să vină ca o surpriză corelarea prețului la energie electrică cu nivelul precipitațiilor. În practică, nici măcar nu are legătură cu anotimpul, poate să fie vorba de ploaie sau ninsoare, atâta timp cât barajele hidrocentralelor sunt mai pline, electricitatea este mai ieftină și se încurajează consumul, conform Europower, citat de VoaNews.

Pentru context, de această dată, furtuna Hans a fost responsabilă de ploi intense și furtuni violente în Suedia și Norvegia, iar unul dintre efecte a fost umplerea barajelor hidrocentralelor în anumite regiuni țările nordice. Astfel s-a ajuns în situația în care, luni, prețul spot al unui kilowatt-oră, înainte de taxe și tarife de rețea, a ajuns să oscileze între 0 și -0,3 coroane norvegiene în Oslo și Bergen. Prețul negativ, deși pare o himeră pentru români, se traduce prin faptul că furnizorul se află în situația de a-l plăti pe consumator să utilizeze energia generată.

„Producătorii (-de electricitate-nr.) au explicat în trecut că preferă mai degrabă să producă atunci când prețurile sunt ușor negative decât să adopte măsuri pentru a opri producția”, precizează Europower.

În teorie, prețuri negative au existat ieri în cea mai mare parte a Norvegiei, dar acestea se transformă în sume de plată pentru că multe companii sunt nevoite să plătească certificate de energie verde în mod inevitabil. Ultima oară când norvegienii nu au plătit pentru energie electrică a fost pe 8 august, din cauza aceleiași furtuni Hans.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele