16 oct. 2023 | 10:04

Expiră permisul de conducere mai repede pentru acești români, doar 5 ani. Decizia vine de la Bruxelles

ACTUALITATE
Expiră permisul de conducere mai repede pentru acești români, doar 5 ani. Decizia vine de la Bruxelles

La nivel european, se cochetează de mult timp cu micșorarea perioadei de expirare a permisului de conducere, dar pentru că dezbaterea pe marginea subiectului a devenit din ce în ce mai aprinsă, schimbarea pare să fie aproape.

În contextul diminuării abilităților de a conduce odată cu îmbătrânirea, Comisia Europeană vrea ca, după o vârstă, să scadă perioada de valabilitate a permiselor de conducere. În mod previzibil, există și opoziție la adresa unei astfel de măsuri considerată ca fiind o formă de discriminare. Cei mai critici sunt membrii ADAC (Clubul Automobilistic German), unul dintre cele mai mari din Europa.

Citește și: Permisul de conducere în România: ce documente trebuie să ai cu tine când conduci

Când expiră permisele de conducere în Europa

În forma actuală a proiectului legislativ de la Parlamentul European, permisele de conducere vor fi valabile timp de zece ani, ca în prezent, până la 60 de ani. Între 60 și 70 de ani, valabilitatea se va diminua la șapte ani. Pentru cei peste 70 de ani, va ajunge la cinci ani, iar peste 80 de ani, vorbim de doar doi ani. Prelungirea nu se va produce sub nicio formă cu un nou examen, ca prima oară când l-ai obținut, dar va implica un examen medical și psihologic. Propunerea a venit din partea lui Karima Delli, președintele Comisiei de Transport din cadrul Parlamentului european și membră a partidului verzilor din Franța.

Deși această măsură are mari șanse să sporească siguranța circulației pe drumurile publice, „ADAC consideră că sistemul existent – ​​așa-numitul legat de evenimente – pentru procedurile de testare este suficient și subliniază că motivul nu poate fi doar vârsta”, au scris oficialii din clubul automobilistic pe site-ul propriu. Deși scăderea performanței este posibilă odată cu creșterea în vârstă, „riscul de accidente în rândul șoferilor în vârstă nu este excepțional de mare”, a mai atras atenția organizația.

Citește și: Îți ridică mașina pe loc în România, chiar și fără greșeală. Cum am ajuns în această situație, ce spune Codul Rutier

Capacitatea de a conduce ar trebui analizată în mod constant

Este bine de știut că membri ADAC nu neglijează faptul că „bolile și medicamentele pot avea un impact negativ asupra siguranței rutiere.” Dacă o persoană se află într-o astfel de situație, ar trebui să aibă luciditatea de a merge la un medic pentru a analiza abilitatea de a conduce.

Potrivit datelor comunicate de ADAC, obligația legală de a efectua teste de aptitudini pentru vârstnici este „disproporționată”. Utilizatorii mai în vârstă sunt definiți mai ales printr-un „stil de condus adaptat situației” și „conducere preventivă”.

În mod fascinant însă, oamenii obișnuiți, cu o vârstă între 18 și 65 de ani, sunt încântați de propunere, după cum se arată într-o analiză autoscout24.de.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele