26 iun. 2023 | 08:03

”Este foarte greu să respiri, ustură puţin şi ochii”. Montreal a devenit cel mai poluat oraș din lume. Video

ULTIMA ORĂ
”Este foarte greu să respiri, ustură puţin şi ochii

Montreal a devenit cel mai poluat oraș din lume, potrivit unei companii specializate, în contextul incendiilor forestiere cu care încă se mai confruntă Canada. O perdea de fum acru îl acoperea duminică, după ce a fost emisă o avertizare de smog valabilă în mai multe regiuni din Quebec.

”Este într-adevăr ca o ceaţă”

Iqair, o companie elveţiană specializată în studiul poluanţilor atmosferici, a transmis că Montrealul era duminică oraşul cu cea mai proastă calitate a aerului din lume, în contextul numărului mare de particule fine ajunse în aer din cauza incendiilor forestiere.

”Este într-adevăr ca o ceaţă, cu excepţia faptului că acesta este fum de la incendiile de pădure. Este foarte greu să respiri, ustură puţin şi ochii”, a spus o tânără în vârstă de 18 ani din Montreal, care a precizat că urma să meargă la un festival de muzică, duminică după-amiază, dar evenimentul a fost anulat.

De altfel, calitatea slabă a aerului a determinat anularea mai multor activități, mai ales: Ironman la Mont-Tremblant, la aproximativ o sută de kilometri nord de Montreal, şi ştafeta mixtă din cadrul World Triathlon Championship Series în portul vechi din Montreal.

Ce trebuie să facă locuitorii

Autoritățile le-au recomandat localnicilor să poarte măști de protecție și au precizat că sunt interzise activitățileîn aer liber, până luni.

„Comitetul de coordonare a măsurilor de urgenţă ne cere să închidem piscinele, bazinele pentru copii şi facilităţile sportive în aer liber cel puţin până luni la prânz”, a scris pe Twitter primarul arondismentului Plateau-Mont-Montréal din Montreal, Luc Rabouin.

Sunt active 81 de incendii forestiere în Quebec, dintre care 27 sunt considerate scăpate de sub control. Mai multe incendii au progresat în weekend în contextul vremii uscate şi a temperaturilor mari.

”Cantitatea de fum face deosebit de dificilă intervenţia avioanelor-cisternă şi a elicopterelor”, a transmis Societatea pentru protecţia pădurilor împotriva focului din Quebec (SOPFEU), care indică faptul că luni sau marţi sunt aşteptate ploi ”în cantităţi semnificative” în nord-vestul provinciei.

Pompieri francezi în Quebec

Urmează ca miercuri să ajungă în Quebec 119 pompieri francezi pentru a prelua ştafeta de la compatrioţii lor pe teren de la începutul lui iunie.

„Misiunea primului contingent de pompieri francezi se apropie de sfârşit”, a explicat Stéphane Caron, coordonator prevenire şi comunicare la SOPFEU. „Ei pleacă în Franţa pe 28 iunie şi un al doilea contingent va prelua ştafeta în aceeaşi zi”, a adăugat el.

Misiunea lor va dura 21 de zile, ca și pentru primii francezi trimişi în Quebec. Aceștia vor fi desfăşuraţi la Roberval, la 250 de kilometri nord de oraşul Quebec.

În toată Canada, Centrul interagenţii pentru incendii forestiere listează 470 de incendii active, dintre care 244 sunt scăpate de sub control. De la începutul lunii ianuarie au ars peste 7,4 milioane de hectare.