20 mart. 2023 | 15:38

Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor. Contestația în dosarul „Gala Bute”, respinsă de ÎCCJ

ULTIMA ORĂ
Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor. Contestația în dosarul „Gala Bute”, respinsă de ÎCCJ

Fostul ministru al Turismului și Dezvoltării, Elena Udrea, s-a prezentat, luni dimineață, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru a contesta din nou pedeapsa în dosarul „Gala Bute”. Aceasta a ales să participe fizic la ședința de judecată.

Elena Udrea contestă condamnarea în dosarul „Gala Bute”

Update 20 martie, ora 15.33. ÎCCJ a respins definitiv contestația la executare depusă de avocații Elenei Udrea, în cazul condamnării la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatoarea condamnată Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei nr. 466 din data de 1 noiembrie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1201/1/2022.

În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatoarea condamnată la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatoare, până la prezentarea apărătorului ales, în cuantum de 85 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20 martie 2023”, potrivit minutei ÎCCJ.

Știrea inițială: „Cele doamne judecător fusese și în completul care judecase contestația în anulare. Având în vedere că în contestația în anulare deja se dezbătuse chestiunea deciziei CCR pe completele de cinci judecători, în această contestație la executare readucem în discuție această chestiune”, a declarat avocata Elenei Udrea, întrebată de ce fosta blondă de la Cotroceni a depus cerere de recuzare pentru două judecătoare din complet.

„Fiind ultimul termen de judecată și ultima cale de atac, cred că a considerat să fie prezentă fizic, pentru a aduce ÎCCJ mai multe aspecte pe care nu le putea aduce prin videoconferință”, a explicat avocata fostului ministru.

„Ne așteptăm să câștigăm, să fie anulată condamnarea doamnei Udrea și formele de executare”, a punctat apărarea Elenei Udrea.

Fostul ministru poartă doliu pentru Rudel Obreja

Elena Udrea a venit la ÎCCJ îmbrăcată în negru. Întrebată dacă poartă doliu pentru Rudel Obreja, avocata a răspuns: „Bineînțeles”.

Amintim că Udrea este încarcerată în Penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de șase ani în dosarul „Gala Bute”. Sentinţa de condamnare definitivă a fost dată în iunie 2018 şi confirmată patru ani mai târziu, în aprilie 2022, prin respingerea unei contestaţii în anulare. Fostul demnitar a ajuns la închisoare în data de 16 iunie 2022, după ce a fugit mai întâi în Costa Rica, apoi în Bulgaria.

Mesaj dur din spatele gratiilor

De altfel, din spatele gratiilor, Elena Udrea a transmis, duminică seara, un mesaj prin care arată că s-a întors în România din patriotism și pentru că a crezut în justiție. Aceasta a susținut că ar fi putut sta în Costa Rica sau în orice altă țară din lume, dar a preferat să revină în țară, pentru a-și crește fetița.

„Cateva consideratii despre patriotism si justitie. M-am intors in Romania pentru ca mi-am dorit sa imi cresc fetita in tara mea, care este si tara ei. Puteam sa raman in Costa Rica sau puteam sa merg in orice alt loc din Europa.

Din drag pentru tara mea, mi-am luat copilul de 9 luni si am venit acasa, crezand ca abuzurile justitiei „Statului Paralel” au incetat odata cu plecarea lui Coldea, Kovesi si a acolitilor lor, odata cu deciziile CCR prin care au fost recunoscute ilegalitatile facute de binomul SRI -DNA(+ICCJ)…Si cat de tare m-am inselat!!!

Pentru ca am decis sa vin in Romania si sa ma incred in „justitie”, zac in puscarie…iar copilul meu creste, de un an, fara mama. Fetita mea de 4 ani se trezeste in fiecare noapte si plange: “Imi e dor de mami si o vreau pe mami!” iar eu ma simt atat de vinovata fata de ea, pentru prostia de a crede ca puterea „Statului Paralel” a disparut. (…) Dacă vreti sa faceti un bine Romaniei prezentati toate fetele realitatii, nu doar ceea ce corespunde interesului vostru personal de moment (…)”, a scris ea pe rețelele sociale.