08 mai 2023 | 09:05

Descoperire unică pe Marte: ce a găsit un rover chinez pe Planeta Roșie

ACTUALITATE
Descoperire unică pe Marte: ce a găsit un rover chinez pe Planeta Roșie

Suprafața planetei Marte poate părea un loc destul de pustiu, la o primă vedere. Solul este la fel de uscat ca cel mai uscat deșert de pe planeta Pământ, temperaturile oscilează de la o extremă la alta, iar aerul este incredibil de rarefiat și toxic.

Totuși, există dovezi ample că planeta a fost cândva mult mai caldă și mai umedă.

De-a lungul timpului, pe măsură ce atmosfera lui Marte a fost îndepărtată încet, o mare parte din această apă s-a pierdut în spațiu, iar ceea ce rămâne este, în mare parte, concentrat în jurul polilor.

Cercetările recente indică ceea ce se spera: Marte arăta cu totul diferit în trecut

Potrivit unor noi cercetări ale Academiei Chineze de Științe, roverul Zhurong ar fi observat dune bogate în sare în regiunea Utopia Planitia care arată ca niște crăpături și cruste, indicând posibila prezență a apei în urmă cu câteva sute de mii de ani.

După cum descriu oamenii de știință, roverul Zhurong a oindicat caracteristici interesante pe suprafețele dunelor Barchan din Utopia Planitia.

Echipa a ajuns la concluzia că aceste caracteristici s-ar fi format din buzunare mici de apă obținute prin dezghețare sau zăpada amestecată cu săruri minerale.

Echipa estimează că aceste caracteristici s-au format acum maxim 1,4 milioane de ani în urmă și indică faptul că ar fi existat un ciclu hidrologic pe Marte, mult mai recent decât se credea anterior.

După cum se explică ei în lucrarea cu pricina, echipa a reușit să excludă posibilitatea dioxidului de carbon înghețat.

Echipa a efectuat, de asemenea, simulări computerizate și le-a combinat cu observațiile făcute îm alte misiuni.

Descoperirile se află în relație de concordanță cu observațiile făcute de misiunile robotizate înteprinse de Viking 1 și 2, ale NASA, care au explorat Marte la sfârșitul anilor 1970.

Cu toate acestea, oamenii de știință au fost de părere că înghețul ar fi avut loc doar în anumite locații și în condiții extrem de vitrege.

Această descoperire indică faptul că ar putea exista pete periodice de apă lichidă și astăzi pe Marte, în alte regiuni, deși cantitatea ar fi foarte mică.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele