03 oct. 2023 | 10:42

Descoperire uimitoare în Egipt. Secretul de 5.000 de ani ascuns în mormântul primei femei faraon din istorie

ACTUALITATE
Descoperire uimitoare în Egipt. Secretul de 5.000 de ani ascuns în mormântul primei femei faraon din istorie

Arheologii au descoperit un secret vechi de 5.000 de ani în Egipt, în mormântul reginei Merneith, din Prima Dinastie (2925 î.Hr.), care ar fi putut fi prima femeie faraon din istorie.

Descoperirea a fost făcută în timpul unei misiuni arheologice egiptene, germane și austriece, în zona Umm al Qaab din orașul Abydos, situat în provincia Sohag, în sudul Egiptului.

Ce au descoperit arheologii

Ministerul Turismului și Antichităților de la Cairo a anunțat că arheologii au descoperit sute de vase de vin închise și intacte, datând din urmă cu 5.000 de ani.

„Vasele descoperite sunt de dimensiuni mari și se află într-o stare bună de conservare. Iar rămășițele de vin găsite în interior au o vechime de aproximativ 5.000 de ani.”, a declarat secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților, Mustafa Waziri.

În Egiptul Antic, băutura populară era berea, iar vinul era rezervat straturilor sociale înalte și era savurat între care faraoni, preoți și nobili.

Noi detalii despre regina egipteană Merneith

De asemenea, arheologii au găsit obiecte de mobilier funerar ce ar putea oferi mai multe detalii despre istoria acestei regine, conform directorului Institutului Arheologic German din Cairo, Dietrich Rau.

„Lucrările de excavare în mormânt au reușit, de asemenea, să dezvăluie noi informații istorice despre viața reginei și despre perioada domniei sale, iar studiul inscripțiilor de pe una dintre tăblițele găsite în interiorul mormântului a arătat că regina deținea o funcție importantă, ea fiind responsabilă de birourile guvernului central.”, a mai transmis directorul într-un comunicat.

Totodată, șefa misiunii arheologice, Christiana Kohler, a transmis că studiile efectuate arată că mormântul reginei Merneith ar putea fi singurul al unei femei din Prima Dinastie din necropola Abydos.

„Alături de mormântul ei există, de asemenea, un grup de 41 de morminte pentru curtenii și servitorii ei, ceea ce indică faptul că aceste morminte au fost construite în perioade de timp diferite”, a precizat șefa misiunii arheologice.

Alte surse susțin că prima femeie faraon a fost Sobekneferu, cunoscută și Nefrusobk, Neferusobek sau Sobekkara. A condus Egiptul între anii 1760 – 1756 î.Hr. și a fost ultima regină a celei de-a XII-a dinastii. Numele ei înseamnă „frumusețea zeului Sobek”, adică zeul crocodil, care este asociat cu puterea faraonică, fertilitatea și priceperea militară.