17 dec. 2023 | 23:04

De ce s-au numit strămoșii noștri daci. De unde provine numele, explicațiile istoricilor

ACTUALITATE
De ce s-au numit strămoșii noștri daci. De unde provine numele, explicațiile istoricilor

Denumirea „daci” și originea acesteia au fost întotdeauna subiecte de interes pentru istorici și lingviști, deoarece reprezintă o parte importantă a identității și istoriei poporului român. Până în prezent, cercetătorii au propus mai multe teorii pentru a explica de ce strămoșii noștri s-au numit daci și de unde provine această denumire.

În primul rând, este esențial să privim în trecutul îndepărtat, în vremea când tracii, din care făceau parte și dacii, au migrat spre Europa din stepele îndepărtate ale Asiei. Tracii au fost membri ai marelui grup de popoare indo-europene, care au avut un impact semnificativ asupra evoluției culturale și lingvistice a Europei. Limba tracică, parte a ramurii satem a limbilor indo-europene, a contribuit la formarea identității tracilor și, ulterior, a dacilor.

daci

Fragmente de pe columna lui Traian din Roma

Marea majoritate a popoarelor din Europa își are originea în aceste grupuri indo-europene, iar tracii au fost printre cele mai semnificative. Vasile Pârvan, un mare istoric, afirmă că teritoriul vast din jurul masivului Carpaților, până la Morava, Vistula și Nistrul nordic, era locuit de tracii nordici, cunoscuți mai târziu sub numele de daci și geți. Această informație este consemnată în lucrarea sa „Getica”, oferindu-ne o perspectivă asupra extinderii tracilor în această regiune.

În această perioadă agitată de întrepătrundere a triburilor și culturilor, se fac mențiuni despre daci în scrierile istoricilor antici. Iulius Cezar și Marcus Vipsanius Agrippa au utilizat termenul „Dacia” pentru a desemna un spațiu geografic larg, indicând existența acestui popor.

Vezi și: De ce țara noastră se numește România și nu Dacia: când a fost menționat pentru prima dată numele, cine a fost cel care l-ar fi inventat

Proveniența denumirii „daci” a strămoșilor noștri

Explicațiile privind originea denumirii „daci” sunt diverse, iar istoricii au propus mai multe teorii. Vasile Pârvan sugerează o influență scitică, în timp ce alți cercetători consideră că numele ar putea proveni din cuvântul tracic pentru „pumnal” sau „cuțit”. Totuși, una dintre ipotezele mai plauzibile este cea care asociază numele „daci” cu cuvântul frigian „daos”, care înseamnă „lup”. Mircea Eliade, istoric al religiilor, adaugă că dacii ar putea să-și fi spus pe ei înșiși „Dáoi”, având o legătură simbolică cu lupul.

daci

Sculpturi cu diferite fizionomii ale dacilor din Muzeul Vatican

Conform lui Eliade, „daci” ar fi putut să fie inițial numele unei confrerii războinice, iar această denumire a fost ulterior generalizată pentru a include întregul popor. Astfel, dacii ar putea să-și tragă originile dintr-un neam războinic de „lupi”, cu o puternică conotație simbolică, susținută de forma de lup a stindardului dac.

Vezi și: Cele 10 aberații despre istoria dacilor. Ce sunt oamenii în stare să creadă fără să cerceteze

Vezi și: „Dacii liberi”, între neadevăruri istorice, toxicitate și xenofobie: frustrările românilor, adunate într-un pileus