24 apr. 2023 | 09:27

Daune morale de 25.000 de lei pentru o fostă membră PMP. Motivul pentru care partidul trebuie să plătească 

ULTIMA ORĂ
Daune morale de 25.000 de lei pentru o fostă membră PMP. Motivul pentru care partidul trebuie să plătească 

O fostă membră a Partidului Mișcarea Populară (PMP) trebuie să primească 25.000 de lei din partea formațiunii politice, ca plată a unor daune morale, potrivit unei decizii a Judecătoriei Sectorului 1. Procesul este în faza de apel.

Motivul pentru care PMP trebuie să plătească 25.000 de lei

Fosta membră a PMP a acuzat că formațiunea politică nu a respectat ordinea candidaților de pe lista pentru Consiliul General al Municipiului București și, astfel, a pierdut în 2017 funcția de consilier general.

Lucia Alexandru Diculescu a spus că se afla pe poziția 11 pe listele depuse la Biroul Electoral Central înainte de alegerile locale din 2016, iar după demisia unui coleg de partid care, în toamna aceluiași an, a fost ales deputat, ar fi trebuit să îl înlocuiască.

Însă, conducerea PMP a exclus-o din partid și l-a impus drept consilier general pe ocupantul poziției 12, Ion Poșircaru, un fost militar a cărui soție era angajată a Serviciului de Protecție și Pază (SPP).

În cererea de chemare în judecată, femeia a cerut plata unor daune morale în valoare de 100.000 de lei și daune materiale de 58.000 de lei, echivalentul indemnizațiilor pe care le-ar fi primit dacă și-ar fi îndeplinit mandatul de consilier general.

Cum s-a apărat PMP

De cealaltă parte, PMP Central a cerut la proces respingerea acțiunii, motivând că Lucia Alexandru Diculescu nu a solicitat niciodată suspendarea efectelor deciziei de excludere.

În plus, PMP Sector 5 a invocat faptul că femeia nu are o hotărâre judecătorească definitivă prin care să se constate că a fost „reactivată ca membru al Organizaţiei Sector 5, nu a făcut dovada niciunde că a fost îndreptăţită astfel că nu are temei legal pentru a obţine daune materiale şi morale.

Lucia Alexandru Diculescu a precizat că a depus contestație împotriva deciziei de excludere, dar aceasta i-a fost respinsă. Mai târziu, o instanță de judecată a anulat definitiv documentul prin care a fost respinsă contestația.

Mai târziu, PMP nu a mai analizat contestația. În opinia completului de judecată de la Sectorul 1, aceasta a reprezentat o „faptă ilicită” ce se reţine în sarcina ambelor pârâte. PMP central și Sector 5, care au „acţionat cu vinovăţie, sub forma neglijenţei”.

Completul de judecată i-a mai reproșat partidului că a pus în executare decizia de excludere și l-a numit pe Ion Poșircaru, în ciuda faptului că încă nu fusese analizată contestația lui Diculescu, ceea ce presupune că pârâtele au „acţionat cu vinovăţie, sub forma intenţiei”. Atât fosta membră a PMP cât și formațiunea politică au depus apel ce se va judeca la Tribunalul București.