03 mart. 2023 | 17:10

Dacii erau mai inteligenți decât romanii? Acum s-a descoperit un sistem gândit de ei mult prea avansat pentru vremea respectivă

ACTUALITATE
Dacii erau mai inteligenți decât romanii? Acum s-a descoperit un sistem gândit de ei mult prea avansat pentru vremea respectivă

Teoriile despre romanizare și cât de viteji sau de puternici erau dacii noștri abundă în ziua de astăzi și cu siguranță fiecare legendă are un strop de adevăr. Interesant cu adevărat este că dacii par să fi fost mult mai avansați decât am fi crezut noi înainte, iar noile descoperiri făcute de cercetători scot la iveală realitățile unei societăți foarte ingenioase.

A fost descoperit antice de captare şi alimentare cu apă, chiar pe teritoriul României, pe care oamenii de știință îl atribuie dacilor.

Se pare că încă de dinainte de a fi cuceriți de romani, dacii erau conștienți de necesitatea unei bune organizări și știau cum să modeleze resursele naturale, astfel încât societatea lor să aibă beneficii pe care le-am putea considera astăzi drept invenții moderne, dar pe care ingenioșii vremii au știut să le confecționeze cu foarte, foarte mult timp în urmă.

Descoperirea care dă peste cap tot ce credeai despre istoria românilor și despre daci

„Izvorul din incinta sacră a Sarmizegetusei Regia, amenajat în 1980, este un loc aparte, căutat pentru puritatea apei, însă şi în Antichitate, dacii se puteau mândri cu calitatea apei folosită în cetăţile din Munţii Orăştiei.

Rămăşiţele conductelor, fântânilor şi ale rezervoarele din cetăţile dacice arată grija pe care localnicii o acordau igienei, dar şi cunoştiinţele tehnice de care dispuneau la acea vreme. Apa folosită în aşezările din munţii Orăştiei era curăţată de impurităţi şi păstrată în rezervoare ale căror rămăşiţe s-au păstrat până în prezent. În unele cetăţi, apa purificată era apoi lăsată să curgă printre templele antice sau folosită în fântâni publice”, conform Adevărul.ro.

În zilele noastre, mulți specialiști se declară de-a dreptul impresionați de descoperiri și, mai interesant de atât, unii se aventurează în a spune că, pe măsură ce evoluția tehnologică își va urma cursul firesc, vom dispune de instrumente din ce în ce mai avansate ce ne vor permite să cunoaștem în detalii evenimente și realizări ale strămoșilor noștri.