28 mart. 2023 | 11:05

Cum sunt afectați românii cu pensii sub 2000 de lei: anunțul important din partea Ministerului Investițiilor

ACTUALITATE
Cum sunt afectați românii cu pensii sub 2000 de lei: anunțul important din partea Ministerului Investițiilor

Vești bune pentru români.

Deși prima tranșă se poate utiliza până la sfârșitul lunii iunie, în prima lună un milion de familii şi-au plătit deja facturile cu cardul de energie, a anunţat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„În paralel, continuă anchetele sociale pentru stabilirea eligibilității, urmând ca noi beneficiari să intre în posesia cardurilor în cel mai scurt timp. Datorită modului accesibil în care am gândit sistemul de plată cu cardul de energie și mobilizării exemplare a tuturor celor implicaţi în acest proiect, vedem cum în 10 zile s-au făcut 500.000 de noi plăți. Mulțumesc angajaților Poştei, care sunt la dispoziţia beneficiarilor atât la sediile oficiilor poștale, cât şi în teren, pentru a încasa plăţi, iar aplicaţia online de plată a facturilor este accesibilă 24/7 pentru cei care vor să achite online”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Cele mai multe plăți cu cardurile de energie au fost făcute în Capitală (120.000) şi în judeţele Suceava (41.000) şi Bacău (35.500).

Un ajutor așteptat

Până în prezent, 2.110.134 de carduri de energie au ajuns la românii vulnerabili, printre care se încadrează și cei cu pensii sub 2000 de lei. Urmează ca numărul lor să mai crească pe măsură ce se soluționează anchetele sociale, până în prezent fiind solicitate 6.089.

De asemenea, în luna martie au fost preluate alte 51.924 declarații pe propria răspundere, iar dacă se descoperă noi beneficiari eligibili li se vor emite şi distribui cardurile. În luna februarie, alte 458.323 declaraţii au fost colectate care au generat 358.054 carduri noi.

În total, beneficiază de această măsură aproximativ 4 milioane de persoane, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare, şi poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Cardurile alocate ambelor tranşe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.