11 iul. 2023 | 13:55

Cum să ieși mai devreme la pensie, chiar dacă n-ai vechime suficientă. E gratis, nu dai niciun leu

ACTUALITATE
Cum să ieși mai devreme la pensie, chiar dacă n-ai vechime suficientă. E gratis, nu dai niciun leu

Odată cu apropierea momentului în care trebuie să iasă din câmpul muncii și să se pensioneze, mulți români constată șocați faptul că nu au îndeplinit stagiul complet de cotizare. Cu alte cuvinte, le lipsesc anumite perioade de timp de contributivitate pentru a se bucura de pensionare. Din fericire, soluții există.

Cea mai la îndemână variantă e să apelezi la cumpărarea de vechime în muncă. Ai la dispoziție această opțiune, dacă-ți lipsesc câțiva ani pentru a-ți completa stagiul de cotizare, însă trebuie să știi că nu e deloc o soluție ieftină și la îndemâna oricui.

Ca referință, pentru a-ți face o idee despre efortul financiar ce trebuie depus, pentru 1 an va trebui să plătești 9.000 de lei.

Îți lipsesc ani de vechime ca să ieși la pensie? Soluția gratuită care îți completează stagiul de cotizare pe loc

Dacă nu dispui de acești bani și nici măcar nu te ajută varianta de a-i achita în mai multe tranșe, cea mai simplă soluție pentru tine, și complet gratuită, e să-ți recalculezi stagiul de cotizare ținând cont și de anumite zile de concediu de care ai beneficiat de-a lungul anilor.

E posibil ca anii ce-ți lipsesc să fie chiar din cauza faptului că nu ai pus la socoteală și perioada pe care ai petrecut-o în anumite tipuri de concedii.

Trebuie să știi că în legislația noastră pentru pensionare mai multe tipuri de concedii sunt asimilate stagiului de cotizare. Cu alte cuvinte, chiar dacă ai stat acasă și nu ai muncit propriu-zis, nu te-ai dus la serviciu, datorită naturii acelor zile libere ești pontat în vechimea de muncă ca și cum te-ai fi prezentat la job, fără nicio pauză.

Dacă îți recalculezi perioada de contributivitate adăugând la ea și concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, dar și concediile dedicate creșterii și îngrijirii copilului, e posibil să constați cu mare bucurie că nu îți lipsește niciun an din câmpul muncii și poți ieși liniștit la pensie, așa cum îți doreai.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele