18 mart. 2023 | 11:01

Cum rămâi fără permis de conducere pentru o manevră în marşarier. Situaţiile în care este interzis mersul înapoi cu maşina

ACTUALITATE
Cum rămâi fără permis de conducere pentru o manevră în marşarier. Situaţiile în care este interzis mersul înapoi cu maşina

Atunci când ești șofer, ar trebui să știi ce manevre îți sunt permise și care sunt interzise, căci unele te pot lăsa fără permis de conducere. Află cum riști să rămâi fără permis de conducere pentru o manevră în marşarier. Acestea sunt situaţiile în care este interzis mersul înapoi cu maşina.

Codul Rutier prevede manevrele care sunt acceptate și care sunt interzise în cazul mersului înapoi. Legislația în vigoare prevede anumite situații, mai concret art. 128 din Codul Rutier prevede interzicerea mersului înapoi cu vehiculul în situația în care:

  • în locurile în care oprirea voluntară a vehiculelor este interzisă;
  • în intersecțiile în care este interzis virajul la stânga, dar și în cele în care, prin efectuare, este necesară continuarea drumului înainte sau înapoi a vehiculului;
  • în locurile în care soliditatea drumului nu permite acest lucru;
  • pe trecerile de pietoni;
  • în locurile în care există amplasat indicatorul „Întoarcerea interzisă”.

Cum poți rămâne fără permis de conducere atunci când efectuezi o manevră în marșarier

Tot în Codul Rutier este interzis mersul înapoi pe o distanță mai mare de 50 de metri și la ieșirea de pe proprietățile alăturate drumurilor publice.

„În locurile în care mersul înapoi este permis, dar vizibilitatea în spate este împiedicată, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducătorul acestuia este dirijat de cel puţin o persoană aflată în afara vehiculului. Persoana care dirijează manevrarea cu spatele a unui vehicul este obligată să se asigure că manevra se efectuează fără a pune în pericol siguranţa participanţilor la trafic. Mersul înapoi cu autovehiculul trebuie semnalizat cu lumina sau luminile speciale din dotare. Se recomandă dotarea autovehiculelor şi cu dispozitive sonore pentru semnalizarea acestei manevre”, se arată în legislația rutieră.

În cazul în care un șofer efectuează manevra mersului cu spatele și lovește o mașină în timpul marșarierului, el riscă amendă și puncte de penalizare. Într-o situație mai gravă, precum ieșirea din parcare cu spatele fără a se asigura, acesta riscă să rămână fără permis pentru neacordarea de prioritate, pentru o perioadă de 30 de zile. Dacă din manevra ilegală se produce un accident, atunci suspendarea permisului va avea loc pentru o perioadă de 60 de zile.