21 aug. 2023 | 14:45

Cortana a devenit „istorie”, oficial. De ce a fost un eșec pentru Microsoft

ACTUALITATE
Cortana a devenit „istorie”, oficial. De ce a fost un eșec pentru Microsoft

Asistentul virtual Cortana, de la Microsoft, a fost introdus pentru prima dată pe computerele odată cu lansarea Windows 10, în 2015.

Ideea era să ajungă din urmă concurenți precum Asistentul Google și Siri de la Apple, dar a rămas în urmă, în ciuda avantajului masiv ade a fi integrat direct în sistemul de operare Microsoft, iar gigantul și-a acceptat înfrângerea.

Acum, dacă încerci să deschizi aplicația Cortana pe Windows 11, vei primi o notificare care spune că a fost întreruptă, precum și un link către o pagină de asistență.

Suportul pentru asistent va fi, de asemenea, eliminat de la Microsoft Teams în toamna lui 2023.

Cortana a fost o idee proastă încă de la început

Cortana va mai rămâne disponibilă o perioadă în Outlook mobil, conform Microsoft, dar asta te ajută puțin spre deloc. Microsoft a închis deja aplicațiile Cortana pentru iPhone și Android, iar acum a fost eliminat din Windows 11.

Mișcarea a venit fără prea multă fanfară, în afară de o vagă cronologie „începând cu sfârșitul anului 2023” pentru eliminarea sa finală, ceea ce, sincer, spune multe despre câți oameni au folosit, în realitate, Cortana.

Nu există un înlocuitor corespunzător pentru Cortana pe Windows 11, dar Microsoft indică alternative, cum ar fi Windows Copilot, Microsoft 365 Copilot, noua funcție de chat AI a Bing și comenzile vocale standard ale Windows 11, dacă vrei neaparat ceva care să semene.

În timp ce unul dintre principalii motivatori din spatele acestui lucru ar putea fi noul impuls al Microsoft către AI și diferite funcții AI, realitatea este că domnișoara Cortana a fost o idee destul de proastă, încă de la început, iar versiunea sa mai puțin accesibilă pe Windows 11 când a fost lansată, în 2021, a făcut asta cu atât mai clar.

Nu va mai dura mult până când Cortana va dispărea pe toate platformele pe care este încă disponibilă, iar dacă vrei să îți iei „la revedere” de la ea, poți face asta pe Windows 10, deși nici acolo nu mai are viață prea lungă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele