17 iun. 2023 | 07:25

Codul Rutier este foarte clar: ce cauciucuri trebuie să folosească șoferii vara

ACTUALITATE
Codul Rutier este foarte clar: ce cauciucuri trebuie să folosească șoferii vara

Toți șoferii trebuie să cunoască regulile și legile stipulate în Codul Rutier.

Codul Rutier are la bază o multitudine de reguli și legi care trebuie respectate îndeaproape de fiecare conducător auto în parte. În condițiile în care șoferii nu se supun legii, atunci vor fi sancționați dur. Se pot trezi nu doar cu amenzi usturătoare, ci și cu suspendarea permisului sau reținerea certificatului de înmatriculare a vehiculului, conform cancan.ro.

Iarna, șoferii trebuie să aibă mașina echipată cu anvelope de iarnă pe lângă lanțuri de zăpadă, lopată și un săculeț cu nisip în automobil. Dacă aceste obiecte lipsesc, atunci te poți trezi cu puncte-amendă: de la 9 la 20! Iar polițiștii îți pot reține certificatul de înmatriculare. Totodată, anvelopele de iarnă montate pe vehicule trebuie să respecte neapărat măsurătorile care apar în cartea mașinii.

Codul Rutier nu interzice acest aspect, semn că vara se poate rula pe șosea cu anvelope speciale pentru timpul geros. Totuși, conducătorii auto trebuie să aibă în vedere un aspect important, și anume riscul la care ar putea să se expună.

Rularea cu anvelope de iarnă în timpul verii ar putea deveni periculoasă. Cauciucurile respective sunt concepute în așa fel încât să fie rezistente la condițiile meteo din timpul iernii, iar expunerea lor la condițiile de vară (mai ales caniculară), ar putea să provoace explozie, în timpul rulării.

Anvelopele de iarnă au șanțuri adânci și largi. Sunt fabricate în acest mod pentru a oferi o aderență bună, pentru drumurile acoperite cu polei, gheață și zăpădă. Vara, însă, dimensiunea șanțurilor scade și, automat, se diminuează și siguranța lor. Practic, distanța de frânare crește și există posibilitatea, din cauza temperaturilor ridicate, să ai explozie de pneu.

Cu alte cuvinte, nu ți se interzice să conduci, în timpul verii, mașina echipată cu anvelope de iarnă, însă ar fi indicat să iei în considerare siguranța proprie și a celorlalți participanți la trafic.