27 ian. 2023 | 22:41

Cine poate opri rapid războiul din Ucraina printr-o simplă „comandă”. Anunț surpriză de la Kremlin

ULTIMA ORĂ
Cine poate opri rapid războiul din Ucraina printr-o simplă „comandă”. Anunț surpriză de la Kremlin

Kremlinul a făcut, vineri, un anunț surprinzător despre sfârșitul războiului din Ucraina. Potrivit secretarului de presă al președintelui rus Vladimir Putin, Statele Unite pot pune capăt rapid conflictului printr-o simplă comandă dată Kievului, dar că Washingtonul nu dorește să facă acest lucru.

În mâinile cui se află soarta războiului din Ucraina

Comentariile lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, vin la o zi după ce fostul președinte american Donald Trump și-a exprimat opoziția față de trimiterea unor tancuri Ucrainei.

„ÎNTÂI VIN TANCURILE, APOI ARMELE NUCLEARE. Opriți acest război nebunesc, ACUM. Atât de ușor de făcut”, a spus fostul președinte republican pe Truth Social, rețeaua socială pe care a lansat-o în octombrie 2021.

Ulterior, Trump a revenit cu un nou mesaj în care a susținut că, „dacă eram eu președinte, războiul Rusia/Ucraina nu s-ar fi întâmplat niciodată, dar chiar și acum, dacă aș fi președinte, aș fi capabil să negociez în decurs de 24 de ore o încheiere a acestui război îngrozitor și care escaladează rapid. Ce risipă tragică de vieți omenești!!!”.

Biden poate opri conflictul printr-o simplă „comandă”

Reacția fostului lider republican a survenit după ce succesorul său din Partidul Democrat, Joe Biden, a autorizat trimiterea în Ucraina a 31 de tancuri Abrams de fabricație americană. Ce părere are Rusia despre remarca lui Donald Trump?

„Probabil, teoretic, domnul Trump nu este departe de adevăr: într-adevăr, președintele SUA, dacă vrea să pună capăt acestui conflict, o poate face foarte repede, folosindu-și capacitatea de a da instrucțiuni regimului de la Kiev”, a răspuns, vineri, Dmitri Peskov în timpul conferinței sale zilnice, după ce a fost întrebat de jurnaliștii ruși cu privire la afirmațiile lui Trump.

„O instrucțiune corespunzătoare de la Washington pentru regimul de la Kiev este suficientă și toate aceste lucruri pot fi încheiate. Desigur, nu într-o zi, nici în două. Dar cheia regimului de la Kiev este în mare parte în mâinile Washingtonului”, a punctat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ce a confirmat Peskov

Totuși, a continuat Peskov, „vedem că actualul șef al Casei Albe nu vrea să folosească această cheie, dimpotrivă, el alege calea de a continua pomparea de arme în Ucraina și așa mai departe”, dându-i dreptate fostului președinte american în ceea ce privește escaladarea conflictului:

„Putem fi de acord cu aceste cuvinte în sensul că există într-adevăr o escaladare a tensiunii. Escaladarea tensiunii are loc, printre altele, datorită acelor decizii care sunt luate, în primul rând, la Washington și în capitalele europene sub presiunea Washingtonului”, a acuzat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, explicând că se referă furnizarea de arme, tancuri etc.