16 ian. 2023 | 00:40

Cele mai sigure mașini pe care la poți cumpăra în 2023. Topul care te va surprinde

ACTUALITATE
Cele mai sigure mașini pe care la poți cumpăra în 2023. Topul care te va surprinde

Atunci când îți cumperi o mașină nouă, siguranța este unul dintre factorii pe care îi iei în considerare. Având în vedere că aceste teste de siguranțe sunt realizate de către EuroNCAP, ai să rămâi uimit să afli că nici Dacia sau alte mașini europene nu sunt atât de sigure pe cât credeai.

EuroNCAP este o organizație independentă care testează mașinile de piața europeană pentru a afla care stă cel mai bine la capitolul siguranță. În urma unui clasament al anului 2022 pentru a stabili performanțele acestora în funcție de clasa din care face parte, lista nu conține niciun automobil care este produs în Europa.

Anul 2022 a fost unul dintre cei mai aglomerați ani în cadrul organizației, fiind și anul în care a fost testat cel mai mare număr de automobile, având în vedere că și criteriile de testare au devenit mai dure. Mașinile au fost testate în cazul siguranței ocupanților adulți, a copiilor, dar și protecția utilizatorilor vulnerabili.

În anul trecut au fost prezente și mașinile electrice la teste, dar nicio mașină fabricată în Europa. Clasamentul conține două modele ale Tesla, precum și două alte mașini produse în China, dar care sunt puse la vânzare și pe piața auto din Europa.

„Aceste rezultate subliniază importanța ratingului de cinci stele Euro NCAP pentru stabilirea siguranței, credibilității și calității pe piața europeană pentru producătorii de vehicule din Europa, dar și dincolo de granițele Europei”, potrivit reprezentanților organizației.

În ceea ce privește cel mai ridicat nivel de siguranță, iată ce arată clasamentul:

  • Hyundai IONIQ 6 – cea mai bună mașină de familie mare;
  • ORA Funky Cat – cea mai bună mașină de familie mică;
  • Tesla Model S cea mai bună mașină Executive;
  • Tesla Model Y – cea mai bună mașină din categoria Small Off-Roader;
  • WEY Coffee 01 – cea mai bună mașină în categoria Large Off-Roader.

Cele mai sigure mașini din lume nu provin din Europa

Cea mai bună mașină de familie mare a reușit să obțină un punctaj din care reiese că oferă 97% protecție ocupanților adulți ai mașinii, în timp ce în cazul copiilor, autoturismul oferă o bună protecție în zonele critice ale corpurilor.

ORA Funky Cat a reușit să primească un foarte bun punctaj, fiind cel mai bine echipat, după afirmațiile EuroNCAP. Modelul Coffee 01 de la WEY pare să dețină echipăru de top, având în vedere că a înregistrat performanțe foarte bune la toate categoriile de teste.

Tesla, atât modelul S cât și Y par să fi fost lăudate de către reprezentanții organizației, înregistrând scoruri bune la protecția ocupanților adulți, obținând un scod de 98% la Safety Assist.

 „2022 a fost unul dintre cei mai aglomerați ani ai Euro NCAP de până acum și am văzut o mulțime de noi producători de mașini și noi tehnologii. Este clar că o evaluare bună Euro NCAP este văzută de producătorii de automobile ca fiind esențială pentru succesul în Europa. Acest lucru poate însemna doar echipamente de siguranță mai bune și mașini mai sigure pentru consumatorii europeni din întreaga lume”, a transmis Michiel van Ratingen, secretar general al Euro NCAP.