24 mart. 2023 | 14:15

Cea mai bogată țară din lume în 2023 se află în Europa. Aici merită să te muți, ai și transport public gratuit

ACTUALITATE
Cea mai bogată țară din lume în 2023 se află în Europa. Aici merită să te muți, ai și transport public gratuit

O țară mică fără ieșire la mare, din vestul Europei, este cea mai bogată de pe bătrânul continent și sărbătorește trei ani de transport public gratuit. Deloc surprinzător, la aniversarea inițiativei publice aparent foarte costisitoare, aproape toți cei care folosesc tramvaiele, autobuzele și trenurile în micul stat UE se declară mulțumiți de ea.

Luxemburg marchează al treilea an de transport public gratuit

Locuitorii micului stat al UE, Luxemburg, au deja acces la transportul public gratuit în ultimii trei ani. Deloc surprinzător, la aniversarea inițiativei publice aparent foarte costisitoare, aproape toți cetățenii care folosesc tramvaiele, autobuzele și trenurile susțin că sunt mulțumiți de decizia autorităților.

„Deoarece este gratuit, este mai ușor să iei o decizie rapid, să alegi între transportul public sau o mașină privată. Asta înseamnă că este foarte pozitiv pentru mediu și practic”, a precizat un bărbat în timp ce folosea tramvaiul în orașul Luxemburg, notează Euronews.

În 2023 este cea mai bogată țară din lume

A fi bogat și a avea o populație mică ajută, fără doar și poate. Luxemburg numără puțin peste 640.000 de cetățeni și fiecare, în termeni de PIB pe cap de locuitor, valorează aproximativ 99.900 de euro pe an, conform celor mai recente date ale Băncii Mondiale din 2021. Însă, în 2023, a devenit cea mai bogată țară din lume, cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor (aproximativ 127 de mii de dolari). Pentru a-ți face o idee, în Franța vecină, fiecare cetățean are o medie de doar 35.200 de euro pe an.

După cum probabil ai ghicit, transportul gratuit are un preț. Banii contribuabililor îl finanțează în cele din urmă, dar asta îl face mai echitabil, potrivit ministrului Mobilității și Lucrărilor Publice, François Bausch.

„Există o mai mare echitate în asta, pentru că cei care plătesc puțin impozit nu dau nimic sau foarte puțin în acest sistem, care este cu adevărat gratuit. Iar cei care plătesc mai multe taxe, evident, au un preț poate puțin mai mare”, a afirmat ministrul Bausch.

Guvernul promovează măsura ca o modalitate de combatere a poluării și a schimbărilor climatice

Luxemburg promovează măsura ca o modalitate de combatere a poluării și a schimbărilor climatice. Dar, deocamdată, mașinile încă domină străzile, deși unii luxemburghezi consideră deja transportul gratuit ca un drept mai degrabă decât un cadou generos din partea guvernului.

„Acest lucru le permite tuturor rezidenților la frontieră, în special celor din Belgia, Germania și Franța, să călătorească ușor. În plus, este o formă bună de libertate. Nu avem asta în Franța. Sunt mai puțini controlori, sunt mai puține bătăi de cap”, a relatat un alt pasager.