07 iun. 2023 | 16:30

Ce se întâmplă cu mediile elevilor în plină grevă. Explicațiile date de ministrul Ligia Deca

ULTIMA ORĂ
Ce se întâmplă cu mediile elevilor în plină grevă. Explicațiile date de ministrul Ligia Deca

Ligia Deca, ministrul Educației, a dat asigurări, miercuri, că elevii nu vor rămâne cu mediile neîncheiate sau fără examene date. Mai mult, Deca a transmis că indiferent de cine va fi premierul României, Guvernul își va respecta angajamentul de a mări salariile profesorilor.

Ce se întâmplă cu mediile elevilor în plină grevă

„Ziua de vineri este importantă din perspectiva evaluării modului în care continuăm, nu există situația în care nu se finalizează situațiile școlare sau examenele. Toată lumea va ava mediile încheiate, toată lumea va avea situațiile încheiate.

Ceea ce este într-adevăr dependent de alegerea federațiilor sindicale și cadrelor didactice care sunt în grevă este calendarul, iar acolo facem un pas către dumnealor cu acest memorandum, în ideea de a adăuga încredere”, a declarat Ligia Deca pentru Euronews.

Aseară, Ministerul Educației a publicat un proiect de modificare a ROFUIP prin care mediile ar putea fi încheiate doar cu două note la fiecare disciplină.

Este o variantă de compromis în cazul în care profesorii nu se întorc la ore săptămâna aceasta, iar Examenele Naționale ar suferi amânări. Ministrul a spus într-o intervenție la Europa FM că „probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului”.

Ce spune ministrul Educației despre memorandumul Guvernului

Guvernul adoptă un memorandum pentru creșterea salariilor pentru profesori.

”Practic memorandumul vine în sprijinul solicitărilor garanțiilor pentru salarii. S-a solicitat o garanție suplimentară, iar Guvernul vine și face fix acest lucru. Actul normativ care va consimți noua grilă pentru învățământ va fi legea salarizării unitare.

Memorandumul vine și dă un angajament înainte de definitivarea draftului acestei legi, care se va finaliza la Ministerul Muncii. Este un angajament al Guvernului României, indiferent de cine e premier, angajamentul rămâne în picioare, a spus Ligia Deca.